Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maoister backar i nepalesiskt parlamentsval

Från 2013
Bildtext Rösträkning i Katmandu på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nepals maoistledare verkar ha förlorat sin plats i valet till grundlagsstiftande nationalförsamling, det nepalesiska parlamentsvalet. Enligt den preliminära rösträkningen blir rebellgrupperingens röstfångst också i övrigt mindre än rivalernas.

Det här har förargat maoisterna som kräver att rösträkningen stoppas. Partiet anser att det har utsatts för en komplott.

- Rösträkningen har inte gått enligt människornas förväntningar och åsikter. Därför kräver vi att rösträkningen skjuts upp, säger maoistpartiet i sitt pressmeddelande.

Enligt preliminära uppgifter blir maoistpartiets röstmängd lägre än konkurrenternas i 150 av 240 valdistrikt.

Maoistledaren Pushpa Kamal Dahal, bättre känd under namnet Prachanda, blev bara tredje i sitt valområde Katmandu, uppgav den statliga nepalesiska televisionen. Han ledde det nya maoistpartiet till seger i det första efterkrigstida valet i Nepal 2008.

Andra valet sedan inbördeskriget

Maoisterna knep segern i det förra valet med löften om sociala förändringar, ekonomisk tillväxt och bestående fred. Senare har partiet kritiserats hårt för korruption och lyxbegär.

När den tidigare maoistiska rebellrörelsen deltog i det förra valet 2008 sågs den som en garant för fred efter en sjuårig fredsprocess som avslutade ett tioårigt inbördeskrig. Striderna pågick mellan åren 1996-2006 och krävde 16 000 dödsoffer.

Kandidater från mer än hundra partier deltog i valet av grundlagsstiftande nationalförsamling som också fungerar som parlament. Valet var det andra i ordningen. Röstningsdeltagandet på över 70 procent var högre än i det förra valet.