Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen nödfinansiering för Talvivaara

Från 2013
Uppdaterad 21.11.2013 14:03.
Bild: Str / Lehtikuva

Det krisdrabbade gruvbolaget Talvivaara har inte lyckats få in tilläggsfinansiering.

Talvivaara meddelade i förmiddags att bolaget inte har fått in de 40 miljoner euro i nödfinansiering, som man skulle ha behövt under den tid bolaget genomgår skuldsanering.

Bolaget uppskattade ändå att de nuvarande tillgångarna räcker fram till mars, och att bolaget på så sätt klarar sig igenom skuldsaneringen.

Vd Pekka Perä säger till Yles finska nyhetsredaktion att läget utmanande, men att bolaget gör allt vad det förmår. Perä vägrar bedöma hur nära konkurs bolaget är.

Bolaget upprepade i dag sin ståndpunkt om att skuldsanering är ett bättre alternativ än konkurs för både gruvkoncernen och miljön.

Alla alternativ utreds, säger Perä - bolaget kan få direkt finansiering eller så kan de spara in pengarna själva med att tillfälligt lägga ner produktion.

Han intygar att bolaget kommer att sköta sitt miljöansvar oberoende av de ekonomiska svårigheterna.

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) beskrev bolagets situation som "mycket svår, kanske till och med kritisk" i ett Facebook-inlägg tidigare i dag. Han påpekade att de 40 miljoner euro som bolaget behöver bara är en liten del av bolagets finansieringsbehov.

Vapaavuori upprepade att staten inte ensamt tänker rädda Talvivaara, men kan överväga att komma emot ifall det finns ett starkt stöd av privata placerare.

Talvivaara lämnade in en ansökan om skuldsanering förra veckan.