Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA fick spionera på britter

Från 2013
Uppdaterad 30.06.2015 15:44.
Bild: Yle

USA och Storbritannien slöt 2007 ett hemligt avtal så att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA kunde analysera och lagra britternas personliga uppgifter, skriver tidningen The Guardian. Uppgifterna härstammar från dokument som den amerikanska avslöjaren Edward Snowden har publicerat.

Den nationella säkerhetsmyndigheten NSA undersökte och analyserade såväl telefon-, internet- och e-postuppgifter som IP-adresser i Storbritannien. Också människor som inte misstänktes för brott eller missbruk undersöktes.

Den brittiska underrättelsetjänsten slöt 2007 ett hemligt avtal med NSA. Det är första gången som det amerikanska spionaget har konstaterats rikta sig mot en stor grupp britter. Det var tidigare förbjudet. NSA fick ändå tillgång till materialet redan år 2004 då den dåvarande Labour-regeringen lät NSA använda information från oskyldiga britter om man fick uppgifterna i samband med att man spionerade på misstänkta personer.

Storbritannien och USA är två av de mest centrala länderna i den så kallade Five-eyes-alliansen som utbyter information sinsemellan. Till alliansen hör också Australien, Nya Zeeland och Kanada. Fram tills nu har man ändå trott att respektive land inte spionerar på varandras medborgare.

Ur Snowdens material framgår ändå att reglerna ändrades 2007. Efter det fick NSA rätt att analysera och lagra uppgifter från vilken britt som helst. Tidigare hade dessa uppgifter avlägsnats från NSA:s databas.

Storbritanniens tidigare utrikesministrar Jack Straw och Margaret Becket liksom NSA och Vita huset har vägrat att svara på frågor om spionaget.

Utöver The Guardian publicerade också den brittiska TV-kanalen Channel 4 News nyheten.