Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina stoppade frigivning av Tymosjenko

Från 2013
Uppdaterad 21.11.2013 16:50.

Det ser inte ut att bli något frihandels- och samarbetsavtal mellan EU och Ukraina vid EU-toppmötet i Vilnius om en vecka. Både Ukrainas parlament och regeringen drog i bromsen på torsdagen.

På den ukrainska regeringens hemsida uppgavs att regeringen har stoppat förberedelserna för undertecknandet av ett samarbetsavtal vid toppmötet i Vilnius.

Istället vill Ukraina bilda en en gemensam kommission för att förbättra handelsförbindelserna mellan Ukraina, EU och Ryssland.

Den nuvarande ukrainske oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk beskyllde president Viktor Janukovitj för högförräderi om han vägrar underteckna frihandelsavtalet med EU. Enligt honom kan Janukovitj då ställas inför riksrätt.

Ryssland har på senare tid kämpat hårt mot ett frihandelsavtal mellan Ukraina och EU. Istället har Ryssland försökt locka Ukraina med i den ryska tullunionen med Vitryssland och Kazakstan.

Parlamentet stoppade Tymosjenko

Tidigare på torsdagen förkastade Ukrainas parlament flera lagförslag som skulle ha gjort det möjligt att släppa landets fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko. - Ett av EU:s villkor för frihandels- och samarbetsavtalet. Avtalet har länge stoppats av Tymosjenko-affären.

År 2011 dömdes Tymosjenko till sju års fängelse för missbruk av sin ställning, men många EU-länder anser att domen var politisk.

Lagförslagen skulle ha tillåtit ukrainska fångar att lämna landet för sjukhusvård utomlands. De var skräddarsydda för Tymosjenko, som har erbjudits vård för sina ryggbesvär i Tyskland.

Lagförslagen stoppades i det ukrainska parlamentet av president Janukovitj' Regionernas parti och Kommunistpartiet, vars parlamentariker lade ned sina röster.

- Skäms! ropade oppositionsledamöterna när omröstningen var klar.