Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Motorsågsskulptören Susanne Demåne

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 14:08.
En tjärad prins och prinsessa av gran.
Bildtext En tjärad prins och prinsessa av gran.
Bild: YLE/Strömsö

När konstnären Susanne Demåne gästade Strömsö yrde träbitar, flisor och spån. Tillsammans med programledaren Jonathan Granbacka skulpterade de en prins och prinsessa i gran.

Susanne Demåne sågar ut en prinsessa.
Bild: YLE/Strömsö

Det ser enkelt ut när ett riktigt proffs gör konst med motorsåg. Någon nogrann planering behövs inte, snarare handlar det om att ta fasta på vissa riktlinjer för att stocken ska få de former man söker efter. När Susanne och Jonathan skulpterar varsin figur gäller det först att tänka efter hur halsen skall se ut och hur breda axlar skall vara. De ritar bara några streck, sedan jobbar man efter sin vision så att det inte alltför förutbestämt. Susanne har naturligtvis en idé och en vision för hur figuren skall se ut, men lämnar rum för improvsation.

En skulptur är konkret och motorsågen är magisk, men annars är det inga konstigheter.

Se även Susanne Demånes hemsida

Det hela började med att Susanne köpte ett gammalt kråkslott, en gammal skola som skulle värmas upp många gånger och i samband med detta blev hon duktigt på att använda motorsåg. Hon gick på kurs som ledde till att hon sedan staplade stora mängder ved både inom- och utomhus. Och så tände idén att börja skapa skulpturer av träet. Susanne drömde också om den kinesiska terracottaarmén, och om en evighet av kvinnor skulpterade i trä.

Jonathan skall såga till en prins och börjar med halsen. Axlarna skall vara ganska breda och han börjar med att plocka bort från sidorna, framtill och baktill. Man måste tänka tredimensionellt. För att göra det lättare ritar Jonathan ut halsen och sätter igång.

Strömsö inslag: Motorsågsskulptören Susanne Demåne - Spela upp på Arenan

Att skulptera med motorsåg är tungt för armarna och i början är man litet nervös för att det skall bli ett bra resultat. Man skall inte ta bort för mycket. Man får akta så att man t ex inte sågar av huvudet.

Efter motorsågen byter Susanne och Jonathan ut verktygen mot stämjärn och skölp (håljärn), vanliga verktyg för bildhuggare.

Jonathan får göra en större krona än tänkt, en ordentlig bringa och en mage med tydliga muskler. Att skulptera med motorsåg är fantastiskt roligt, menar Jonathan. Det går knappt att beskriva i ord.

Susannes prinessa når sitt slutskede. Hon lämnar kvar litet av det råa. Skulpturen får inte bli för slät. Sedan brukar Susanne måla sina figurer, men på Strömsö använder de denna gång tjära.

Skulpturerna skall sedan stå utomhus och livslängden är mycket beroende av träslaget som använts. Susanne och Jonathan har skulpterat i gran som står sig i ett år, något kortare än t ex ek som tål större väderleksförändringar. Vill man spara på sin skulptur kan man lyfta in den i ett svalt utrymme till vintern och lyfta ut den till våren eller sommaren.

Susanne Demåne skall efter det här fortsätta på sin serie om skogsfolk och fylla trädgården med olika figurer och väsen.

Mer om ämnet på Yle Arenan