Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Möjlighet till träning på skoltid

Från 2013
Uppdaterad 26.11.2013 15:06.
Bildtext Träningar i Kasköhallen sker varje onsdag. Från vänster Ida Söderback och Julia Sydholm som har tränat där många år.
Bild: Cajsa Ivars

Vörå idrottsgymnasium har länge varit ett val för dem som vill ha möjlighet att utföra sin idrott och ha träningar på skoltid. Förra hösten fick man även denna möjlighet i Närpes Gymnasium.

Fotbollslinjen har funnits i 15 år. Sex timmar i veckan har man spelat och fått en kurs för det. Även de som är intresserade av musik och hockey har länge haft möjlighet till detta. Nu får även de som håller på med en annan idrott möjlighet till det 3-4 perioder per läsår.

Måndag morgon, onsdag morgon och torsdag eftermiddag samlas nio flickor med Eva-Lis Mård. Någon åker ut på länk medan andra kanske tar styrketräning i gymmet.

– På hösten satsar vi mera på mångsidig träning och till våren riktar man mera in sig på den egna idrotten, säger Mård.

Vi är friidrottare, fotbollsspelare, hockeyspelare och även en och annan redskapsgymnast.

– Jag tycker det är fantastiskt att man får träna på skoltid, på så sätt får man mera tid för läxor och man behöver inte ta sig ut på träning varenda kväll, säger Mård.

Och det är skönt. När man gjort första passet i skolan kan man fokusera på annat på kvällen eller ibland åka på träning nummer två.

– Man ska få gå i sitt eget gymnasium och utöva sitt intresse där om man vill det, tycker rektor Mikael Snickars.

Det är ju mycket smidigare att få bo hemma och gå i gymnasiet som ligger närmast än att flytta hemifrån redan efter högstadiet.

Idrott uppmuntras även på andra sätt i gymnasiet. Varje onsdag kväll mellan 18.30 - 20.00 samlas flera unga idrottare i Kasköhallen för att träna. Detta är ett ypperligt tillfälle att upprätthålla grundkonditionen under vinterhalvåret. Bland annat för träningar där och ledda gymträningar får gymnasiestuderanden några kurser till godo varje läsår.

Ida Söderback och Julia Sydholm
Närpes gymnasium

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.