Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sini Saarela släpptes fri

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 05:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Saarela glad över friheten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den finländska Greenpeaceaktivisten Sini Saarela har släppts ut ur ryskt fängelse. Hon har suttit fängslad i S:t Petersburg och har nu släppts fri mot borgen.

Det är ännu oklart om Saarela får resa till Finland i väntan på rättegång. Hennes advokater utreder frågan. Tills vidare bor hon i S:t Petersburg.

Borgen betalades av Greenpeace. Organisationen har inte fått någon information om villkor och begränsningar i samband med frigivningen.

Strålande glad Saarela

Saarela var strålande glad då hon mötte pressen i dag. - Nu vill jag krama alla mina vänner så snart som möjligt, sade hon.

Efter den korta frågestunden med pressen kördes hon iväg i bil av Greenpeace-representanter. Nu ska hon genomgå läkarundersökning och vila upp sig.

Saarela har suttit fängslad i över två månader efter att hon tillsammans med andra Greepeace-aktivister bordade en rysk oljerigg i september. Hon har åtalats för huliganism. Maksimistraffet för ett sådant brott är sju år. Tidpunkten för rättegången är inte fastslagen.

- Det är orimligt att Sini Saarela fortfarande hotas av en fängelsedom bara för att hon ville försvara den känsliga arktiska naturen. Det är också obegripligt att den australiska aktivisten Colin Russel inte har frigetts, säger Greenpeace Nordics informationschef Juha Aromaa.

Diskussion om artikeln