Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

”Modersmålet är skolans viktigaste ämne”

Från 2013
Uppdaterad 25.11.2013 11:58.
Mikael Snickars.
Bildtext Rektorn för Närpes gymnasium, Mikael Snickars.
Bild: YLE

Vid Närpes gymnasium tackade man gärna ja till projektet Veckans skola eftersom man såg en möjlighet för eleverna att få öva på sitt skrivande. Rektor Mikael Snickars tycker att projektet erbjuder en bra morot för eleverna eftersom texterna får en synlighet utanför skolhuset.

Det är ganska sällan som gymnasieelevernas skolarbeten uppmärksammas av andra än lärarna.

– Normalt jobbar vi bara på men tack vare det här projektet får det vi gör mer synlighet. Jag tror att eleverna motiveras av att ha ett konkret mål som att texterna verkligen publiceras på webben, säger Snickars.

Snickars anser att Veckans skola stöder modersmålsundervisningen och speciellt skrivandet. Behärskar man inte skrivandet blir allt annat i livet svårare, säger han.

Indirekt marknadsföring

Att råda om nyhetsflödet på webbsidan är också ett bra sätt för gymnasiet att marknadsföra sig, säger Snickars.

– Vi konkurrerar med till exempel yrkesskolorna så det här är en bra chans att visa vad gymnasiet verkligen är.

Tidspress

Att vara med i projektet har stundvis varit tidskrävande och Snickars säger att det är modersmålslärarna som har gjort det stora jobbet. Eleverna har också fått lägga manken till och i huvudsak jobbat med texterna utanför skoltid.

– Det har funnits stunder då vi har undrat om vi kommer att lyckas få ihop tillräckligt med material, säger Snickars.

Trots en stram tidtabell blev allt klart i tid. Nu kommer man i en veckas tid att publicera artiklar bland annat om sådant som har hänt på skolan under hösten.