Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Utbyteselev Mia Wei på besök från Taipei

Från 2013
Bildtext Mia Wei från Taiwan.
Bild: YLE

I år har Närpes Gymnasium fått en glad och social utbyteselev från Taipei, Taiwans huvudstad. Denna tjej heter Mia Wei och är 17 år.

Wei kom till Närpes till skolstarten i mitten av augusti och ska vara elev i Närpes Gymnasium i ett år. Hon vill lära sig bättre svenska och få många nya bekantskaper. Något som Wei ser fram emot är den finländska vintern med mycket snö och kyla.

Hemma i Taipei bor Wei tillsammans med sin pappa, mamma, storasyster, storebror och farfar. På fritiden lyssnar Wei gärna på musik, dansar och umgås med sina vänner.

Wei berättar att största skillnaden mellan skolor i Taipei och Närpes är skoldagens längd och system. I Taipei är skoldagarna nästan fyra timmar längre än i Närpes och alla lektioner äger rum i samma klassrum. I Närpes gillar hon det fria systemet, att få välja vilka kurser man går och att alla elever får välja sina kläder själv. I Taiwan använder alla skoluniform.

Det som överraskade Wei då hon kom till Finland var då hon fick veta att hon skulle bo i en svenskspråkig stad. Hon trodde att finländare endast pratar finska. Först kändes det som en chock men efter att ha bott i Närpes och hört det svenska språket märkte hon att det är lättare än finska. Närpes är ett litet ställe, men det är vackert, påstår Wei. Hon njuter av den finländska naturen och den friska luften.

Emina Dedic och Kaisa Lundberg
Närpes gymnasium

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.