Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hur mår du somalier?

Från 2013
Uppdaterad 21.11.2013 20:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Medier kritiseras för stereotyp bild av somalier - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I dag på torsdag publicerades en rapport om somalier i Helsingfors. För rapporten hade man intervjuat 102 somalier, 40 kvinnor och 62 män. Fokuset låg på bland annat sysselsättning, utbildning samt identitet och tillhörighet.

Under förmiddagen då rapporten offentliggjordes på Helsingfors stadshus sade överborgmästare Jussi Pajunen att Helsingfors måste ha en nolltolerans mot diskriminering. Vidare sade Pajunen, som hänvisade till forskningsresultaten, att han vill att de med somalisk bakgrund känner sig som helsingforsare.

Rapportens positiva giv blev magert. Som främsta positiva upplevelse lyftes upp att somalier upplever Helsingfors som en trygg och prydlig stad. Att det här är de finaste med rapporten berättar ganska mycket om resten av resultaten.

Arbetslösheten bland kvinnor oroväckande hög

Arbetslösheten är tre gånger större bland invandrare jämfört med resten av befolkningen. Det här syns också bland somalier där arbetslösheten bland kvinnor fick många att göra stora ögon. Av de 42 kvinnor som intervjuades för studien var 62 procent arbetslösa.

- Det är alldeles obegripligt, säger invandringsdirektör Annika Forsander vid Helsingfors stad.

Staden har erbjudit stödjobb åt somaliska kvinnor. Men det är fråga om snuttjobb som varar 6 till 8 månader. Det här garanterar inte heller fortsatt arbete.

Forsander menar också att den finländska arbetsmarknaden inte sporrar somaliska kvinnor till arbete.

- Om man har 4 till 5 barn så betyder det att du behöver en ganska hög lön för att ha någon slags orsak att ta emot ett arbete, förklarar Forsander.

Man måste tänka på hur mycket av lönen som går åt till dagisavgifter och allt annat påpekar Forsander.

Bildtext Annika Forsander är invandringsdirektör vid Helsingfors stad.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

- Sådana låglönejobb som lågutbildade somaliska kvinnor kan få är väldigt lågbetalda, säger Annika Forsander.

Så möter kvinnorna ofta rasism.

- Sedan finns det rasism förstås mot kvinnor som bär slöja, säger Forsander.

Rasism är vardag för somalier

Diskriminering i arbetslivet och rasism på gatan är vardag för somalier. Det här är också något som Forsander lyfter upp som något speciellt häpnadsväckande.

- För oss som är vita kvinnor i medelåldern så är det alltid en överraskning att hur stark den vardagliga rasismen kan vara och en hurdan påverkan det kan ha för människor i det vardagliga livet, säger Forsander.

Det här är inte första gången som rasismen mot somalierna i Finland påtalas. Det gjordes redan år 2009 då man i en EU-rapport slog fast att de finska somalierna tillhör de grupper som utsätts för mest rasism i Europa.

Annika Forsander berättar att staden planerar att införa en kampanj för att förnya Helsingfors ansikte utåt. Det handlar om att se sig själv i spegeln menar hon.

- Vi kan till exempel gå i genom hela den medieverksamhet som vi har så att vi kunde påverka på så sätt att visa Helsingfors som det är. Som mångfald, mångkulturalitet och mångreligiositet. Så att det inte enbart alltid är det här samma liksom senatstorget och så vidare, säger Forsander.

Passionerat mot invandrarkvoter

Många av de som deltog i rapporten uppgav att de har stött på diskriminering då de har sökt jobb. Det här är något som kan motverkas med till exempel anonymrekrytering.

Bildtext Maryan Abdulkarim är somalier, finländare, tammerforsbo, på god väg att bli helsingforsare och kanske lite hiphoppare.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

- Samtidigt som jag tjuter av glädje: jippii anonym rekrytering! Undrar jag vad det betyder i praktiken. Vi vill öka på mängden utlänningar men samtidigt vill vi understryka anonymitet i rekryteringsprocessen kommer det här att skapa ett läge där mera invandrare är i arbetslivet eller förblir situationen som den är? Jag vet inte riktigt, funderar universitetsstuderande Maryan Abdulkarim.

Det finns också en annan metod som staden redan använder.

- Helsingfors stad har redan en strategi med kvoter för hur många utlänningar staden ska anställa. Det här tycker jag är en väldigt fin strategi men vi borde gå mot det hållet mer passionerat, säger Abdulkarim.

Fina lagar som inte följs

Maryan Abdulkarim ser diskriminering som det största problemet.

- Om jag inte får jobb på grund av att jag bär sjal, är mörkhyad eller talar somali som modersmål så är det fråga om arbetsdiskriminering. Om min etniska bakgrund är ett hinder för mig att få jobb har jag väldigt svårt att bli en del av det här samhället. Vad är då ett större problem: arbetslöshet eller diskriminering? Jag skulle svara diskriminering, resonerar Abdulkarim.

Hon säger också att den finländska lagstiftningen har mycket gott men lämnar dock mycket övrigt att önska.

- Vi har fina lagar om jämlikhet och diskriminering i arbetslivet men det är sällan som lagens anda följs. Det borde finnas konkreta följder för vad som händer om man diskriminerar, säger Abdulkarim.

Bakgrund till rapporten

Det bor närmare 15 000 somalier i hela Finland. Omkring hälften av dem bor i Helsingfors. För rapporten hade man intervjuat 102 somalier, 40 kvinnor och 62 män. Fokuset låg på bland annat sysselsättning, utbildning samt identitet och tillhörighet.

Forskningsarbete leddes av professor Marja Tiilikainen och doktoranden Abdirashid Ismail vid Helsingfors universitet.

Projektet finansierades av det amerikanska Open Society Foundation som ägs av den ungersk-amerikanska filantropen George Soros. Stiftelsens mål är att stödja toleranta och öppna samhällen där alla människor känner sig delaktiga. Soros grundade stiftelsen ursprungligen för att hjälpa länder att lösgöra sig från kommunismen.