Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tandläkarna kritiserar regeringens planerade tandvårdsreform

Från 2013
Vy från ett mottagningsrum vid tandläkaren.
Bild: YLE/Elin Willows

En konstig idé som dessutom strider mot grundlagen. Så kommenterar Tandläkarförbundet Yle nyheters uppgifter om att regeringen diskuterat planer på att skära ner i vuxentandvården i syfte att spara pengar.

Verksamhetsledare Matti Pöyry på Tandläkarförbundet är förvånad.

-Det låter konstigt och det strider mot grundlagen. Det går inte att ställa en viss del av vården, i det här fallet munhygienen, utanför den kommunala servicen eller att ha åldern som grund för att skilja på patienter, säger Pöyry.

Grundlagsexperten, professor Veli-Pekka Viljanen vid Åbo universitet, delar delvis Pöyrys tolkning.

-Den kommunala tandvården är en såpass betydande del av vården, att man åtminstone bör granska omsorfsgullt om det är förenligt med grundlagen att avskaffa den helt eller delvis.

I dag använder ungefär hälften av den vuxna befolkningen kommunala tandvårdstjänster, medan den andra hälften går privat.

Riksdagsledamot Lasse Männistö (Saml) finns bland dem som ser tandvården som ett möjligt sparobjekt i svåra tider. I Männistös vision skulle åtminstone vuxna i arbetslivet kunna ty sig till privata tandvårdstjänster. Det skulle i Männistös beräkningar leda till att mer FPA-ersättningar för den privata vården skulle betalas ut jämfört med nu, men dessa utgifter skulle vara mindre än inbesparingarna på den kommunala sidan.

-En försiktig uppskattning är att man kunde spara kring hundra miljoner euro årligen, på sikt mer då systemet fungerar bättre.

Matti Pöyry tror inte på Männistös siffror.

-Det låter inte rimligt med sådana besparingar. Det skulle i stället leda till ökade hälsoskillnader mellan olika samhällsgrupper och till att mindre bemedlade kommuninvånare kunde bli helt utan tandvård för att de inte har råd med den.

Diskussion om artikeln