Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bildt: Ukraina utsattes för brutala ryska påtryckningar

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 11:26.
Kievbor protesterade mot att avtalsförhandlingarna med EU avbröts
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukraina beslutade ju igår att avbryta försöken att få till stånd ett handels- och samarbetsavtal med EU. Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till Sveriges Radio att Ukraina utsattes för brutala ryska påtryckningar.

In i det sista hoppades EU-ledarna att man skulle kunna underteckna ett handels- och samarbetsavtal med Ukraina vid EU-toppmötet som börjar om en vecka, den 28 november, i Vilnius. De förhoppningarna grusades på torsdagen.

Först förkastade Ukrainas parlament lagförslag som skulle ha gjort det möjligt att låta den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko åka utomlands för att få vård. Sedan meddelade den ukrainska regeringen att man avbryter avtalsprocessen med EU.

Brutalt spel

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har varit mycket aktiv i arbetet för samarbetsavtalet mellan EU och Ukraina. I en intervju till Sveriges Radio natten till fredagen i Washington sade Bildt att Ukraina utsattes för hårda påtryckningar från Ryssland för att bryta med EU.

- I ukrainska medier talar man om detta som den svarta torsdagen, säger Bildt. Rätt brutala ryska ekonomiska påtryckningar har tvingat dom att begära en paus i relationerna med EU. Det får vi respektera, men det är en rätt brutal verklighet som ligger bakom det här.

Enligt Bildt har ryssarna skurit ned handeln med Ukraina med 25 procent. Ukrainas premiärminister Mykola Azarov ska ha sagt att Ryssland höll på att tvinga Ukraina i bankrutt om dom gick vidare längs EU-vägen. Bildt kallar det för ett brutalt spel.

Oppositionen rasar

Den ukrainska oppositionen är rasande över regeringens beslut att avbryta avtalsprocessen med EU.

Den nuvarande ukrainske oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk beskyllde redan på torsdagen president Viktor Janukovitj för högförräderi om han vägrar underteckna frihandelsavtalet med EU. Enligt Jatsenjuk borde Janukovitj ställas inför riksrätt.

Åtminstone ett tusental demonstranter protesterade mot regeringens beslut i centrum av Kiev på torsdag kväll. Oppositionen har kallat till en stordemonstration i Kiev på söndagen till stöd för Ukrainas närmande till EU.

Ryssland har på senare tid kämpat hårt mot samarbetsavtalet mellan Ukraina och EU. Ryssland har bland annat försökt locka Ukraina med i den ryska tullunionen med Vitryssland och Kazakstan i stället.

Diskussion om artikeln