Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sydösterbottniska sparbanker går samman

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 17:06.
Yttermark sparbanks huvudkontor
Bildtext Yttermark sparbank.
Bild: Yle/Roger Källman

Kristinestads, Närpes och Yttermark Sparbanker förhandlar om att gå samman. Bankernas styrelser har undertecknat ett intentionsavtal om att grunda ett gemensamt sparbanksaktiebolag, Närpes Sparbank Ab.

Enligt planerna ska personalen i bankerna fortsätta som såkallade gamla arbetstagare i den nya banken. Den gemensamma banken kommer att ha kontor i Bötom, Kaskö, Kristinestad, Lappfjärd, Närpes centrum, Pjelax, Töjby, Yttermark och Övermark.

- Kontoren försvinner inte. Bankverksamheten gentemot kunderna blir helt oförändrad. Det är administrationen som påverkas, säger Hans Bondén, VD i Närpes Sparbank.

Bankerna har god lönsamhet och stark ekonomi, skriver man i ett gemensamt pressmeddelande. Den totala balansen blir över 370 miljoner euro och kapitaltäckningen över 30 %. Den gemensamma bankens egna kapital överstiger 65 miljoner euro.

- Jag ser det som en ypperlig möjlighet att säkra att vi har sparbanksverksamhet på orten i Kristinestad, Bötom och resten av Sydösterbotten, säger Monika Mangs, VD i Kristinestads Sparbank.

- En positiv sak med upplägget då vi bildar ett gemensamt sparbanksaktiebolag så kommer de gamla bankerna att ombildas till ägarstiftelser som blir delägare i den nya sparbanken. Sparbanksstiftetlserna på respektive ort kommer att ha väldigt goda möjligheter att underststöda allmännyttiga ändamål på verksamhetsområdet i form av utdelningsbara dividender från Sparbanksaktiebolaget, säger Niklas Näsman, VD på Yttermark Sparbank.

Krsitinestads och Yttermark Sparbank fortsätter som bifirmor och de gamla namnen kvarstår.

Bankernas principalkårer fattar beslut i frågan under våren 2014. Om beslutet blir positivt och myndigheterna godkänner planerna, inleder den gemensamma banken sin verksamhet under medlet av 2015.