Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den svåraste sitsen av alla för en trummis!

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:07.

.
- Morjens, det är Tony här?
- Tony vem?
- Tony Iommi. Från Black Sabbath. Vi ska spela in en ny skiva och kanske åka ut på turné, och behöver en trummis. Har du tid?”

Vad sku du svara ifall nån ringde och frågade ifall du vill spela in en skiva med världens mest legendariska rock band?

Nu vet jag ju inte hur det gick till då bandet gaddade ihop sig, först med ”Rage Against The Machine” trummisen Brad Wilk som spelar på senaste albumet ”13”, och senare Tommy Clufetos (spelat med bland annat Alice Cooper & Rob Zombie) som nu turnerar med bandet. För det är ju inte som att du skulle kunna säga nej, för det kan nog inte finns nånting som sku gå före just det giget, i alla fall inte utan att det sku bli harm i huvu efteråt. Inte ens fast du kanske innerst inne vet att du inte är rätt person för jobbet.

Ozzy: "You know them yellow stick-on memo notes? He had them all over his drums. I was like, ‘What the f***’s that for, Bill?He said, ‘I can’t remember what I’m doing.’ I go, ‘How are you gonna remember out of those 500,000 bits of paper stuck all over your kit, which one you’re looking at, Bill?’

Orsaken till att Bill Ward varken är med på skivan eller turnén är (i alla fall om man får tro Ozzy i en intervju för tidningen Birmingham Mail ) problem med minnet. Bill kommer inte ihåg låtarna längre, och har inte heller konditionen för att åka ut på turnen. Så för att det hela ska lyckas måste nån annan rycka in

Det som är säkert är att nån lätt uppgift är det inte att hoppa in i Sabbath. Oavsett en hur snabb, teknisk, prisbelönt, ellerannars bara begåvad trummis med en CV längre än ”fatiåren” du är! Det enda som på riktigt krävs är att du har den rätta grooven som behövs. Utmaningen är alltså i princip att förvandlas till Bill Ward, och ha just den touchen, och den musikaliteten, och den rätta mängden blues och jazz som Bill lade till låtarna. Dvs en ganska omöjlig uppgift till och med för Bill Ward.. Plus den press som kommer till för att det är just Black Sabbath, hitta kemin med hela bandet osv.

Lite ditåt räcker inte.

Det är lite sådär som med AC/DC. Hur exakt du än kopierar Angus Youngs sound, teknik, sätt att spela, allt – så kommer det i slutändan inte att låta lika bra. För det är bara Angus Young som kan göra det var Angus Young gör. För den där med snudd på magiska stämmningen som Black Sabbath skapat blir lätt förstörd om du är ens lite för snabb eller långsam, eller tar bort eller lägger till det som ska finnas där. Lite ditåt räcker inte. Är det nånting de riktiga fansen hatar är när det "inte låter som det ska".

Så hur gick det? Om vi börjar med skivan, ”13” som släpptes tidigare i år. Brad Wilk gör ett fenomenalt jobb på skivan som lätt kunde platsa i deras guldålder på 70talet. Otroligt bra och inget att klaga på vad kommer till trummandet, men så är den ju fixad och producerad och granskad att stämmingen säkert skulle bli rätt. Innan valet föll på Brad testade bandet en hel del trummisar som det inte funkade med. Dessutom kom han undan med att det handlade om att spela in nya låtar. Visst, stämningen ska vara den rätta, men det finns inget facit. (kolla dokumentären om inspelningarna jag postat längst ner, väldigt intressant).

Stackars Tommy Clufetos


Annat är det då det ska turneras världen runt med gamla klassiker + några nya låtar, som du inte själv varit med och spelat in. Det ska i alla fall sägas att bandet i sin nuvarande form var otroligt tight och också Ozzy var i riktigt bra form med sitt trippande omkring på scenen, sitt tömmande av vattenhinkar över publiken och sitt engagerande av publiken etc. Tony Iommi ÄR en gitarrgud som nyligen tillfrisknat från cancer och Geezer Butler hanterar basen som aldrig förr. Det finns faktiskt flere band som sku ha mycket att lära sig av Ozzy & co. (mitt inlägg om Avenged Sevenfold). Det att det var den första, och inte sista spelningen på europaturnén underlättade garanterat för gubbarna.

Överlag var det en betydligt bättre helhet och mer samspelt än då jag såg dem senast i ishalllen 1999 med en flunssig och slutkörd Ozzy och en orginaltrummis som haft en hjärtattack under övningarna inför turnén. Som den hobby-wannabe-trummis som jag är så kunde jag inte låta bli att följa med och konstant fundera på hur går det nu egentligen för stackars Tommy Clufetos? Är det bra, är det rätt, hur är det med tempot, blir det magiskt. Senast vid trumsolot var jag såld! För övrigt ett motiverat, musikaliskt, fungerande trumsolo, vilket är ganska sällsynt. Jag var inte heller den enda som accepterade honom. Påväg ut från hallen så var det flere som talade om honom och som var riktigt imponerade. Alltid kanske det inte var riktigt som jag är van med från de gamla skivorna, men mer annorlunda än fel i alla fall. Garanterat bättre än vad det sku ha varit med en trummis som inte kommer ihåg vilken låt som är vilken.

Så var alltså mer än nöjd med spelningen. Eventuellt den sista jag såg med Ozzy, Tony och Geezer.

Låtarna de spelade:

Dokumentär på youtube om inspelningarna av skivan "13":

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".