Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

"Han representerade en ny generation"

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 18:45.
Slaget efter tolv - dagens debatt: Slaget efter tolv: Arvet efter Kennedy - Spela upp på Arenan

President Kennedy var en föregångare då gällde att lyfta fram familjen i det politiska rampljuset, säger USA-kännaren Alexandra Pasternak-Jackson. Samtidigt vet vi att familjelivet var allt annat än idylliskt, påminner Andreas Elfving som mötte Pasternak i Slaget efter tolv.

Enligt Pasternak-Jackson gynnade utvecklingen inom mediebranschen den ungdomlige Kennedy. I jämförelse med föregångare Dwight Eisenhower framstod den nästan 30 år yngre Kennedy som en frisk fläkt. Det här märktes också i kampanjen mot Nixon, säger Elfving:

Slaget efter tolv - dagens debatt: Slaget efter tolv: Arvet efter Kennedy - Spela upp på Arenan

- Det finns de legendariska historierna om debatten mot Nixon där den brunbrända och stiliga Kennedy vann tv-debatten, medan de som lyssnade på radio tyckte att Nixon var bättre i sak.

Att upprätthålla en idyllisk fasad förutsatte emellertid att man tonade ned de mindre smickrande sidorna av Kennedys privatliv, däribland de utomäktenskapliga förhållandena. I dagens läge skulle ett motsvarande dubbelliv vara omöjligt för en amerikans president, tror Elfving:

- Privatlivet måste man ha i skick om man är president idag. Allt kommer genast ut till hela världen, det är en trend vi inte kommer ifrån.

Mer om ämnet på Yle Arenan