Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk 22-åring är världsmästare i schack

Från 2013
Uppdaterad 23.11.2013 13:46.
Bildtext Magnus Carlsen

Det norska schackfenomenet Magnus Carlsen, 22, är världsmästare i schack som första norrman och första nordbo.

Carlsen erövrade VM-titeln av indiern Viswanathan Anand i en matchserie i Chennai i Indien. Matchen avgjordes i det tionde partiet som slutade i remi, det vill säga oavgjort. Carlsen nådde ointagliga 6,5 poäng och vann därmed serien.

Carlsen vann tre partier och sju partier slutade i remi.

Vishwanathan blev världsmästare år 2007 och har flera gånger framgångsrikt försvarat sin titel, men besegrades nu av sin 21 år yngre motståndare.

Carlsen säger att han kände en viss nervositet under de första partierna, men att nervositeten gav med sig efter det fjärde partiet. I det femte partiet tog han sin första seger. Enligt Carlsen lade han märke till vissa sårbarheter hos den regerande världsmästaren och han tvingade Anand att begå misstag.

Den tidigare världsmästaren och i ett skede Carlsens tränare, Garri Kasparov, har gratulerat norrmannen till segern på Twitter. Kasparov blev världsmästare år 1985 och han var då några veckor yngre än vad Carlsen är nu.

"Exceptionellt begåvad schackspelare"

Den sexfaldiga finska mästaren i schack Mika Karttunen säger att Carlsens seger var övertygande.

Enligt Karttunen vann Carlsen tre partier tack vare sitt mycket övertygande slutspel, i lägen där många professionella kommentatorer ansåg att det blir remi.

- Magnus lyckades ändå vinna och det visar att det är fråga om en exceptionellt begåvad schackspelare.

Enligt Karttunen har Carlsen redan i flera års tid har visat prov på exceptionellt bra slutspel jämfört med övriga toppspelare i världen. Före VM-matchen frågade man sig om norrmannen kan utmana även världsmästaren inom det här delområdet och VM-matchen visar enligt Karttunen att han kan göra det.

Karttunen säger att det för närvarande inte finns likadana supertalanger i världen och han förutspår att VM-segern innebär en början på en lång era som domineras av norrmannen. Nya unga spelare kan utvecklas snabbt, men just nu finns det enligt Karttunen ingen som i den närmaste framtiden kan hota Carlsen.

Carlsen kan bli ännu bättre?

Carlsen har nämnts som en företrädare för en ny generation av schackspelare som lärt sig spelet med hjälp av datorn och inte som tidigare med hjälp av böcker.

Karttunen säger att datorn är ett viktigt redskap för varje spelare och att Carlsen säkert använder dator i sin träning, bland annat då han tränar öppningar.

Just spelöppningen är ett område där Carlsen enligt Karttunen skulle kunna bli bättre. Carlsen har haft smärre problem i öppningsspelet då han spelat mot andra toppspelare. Anand är känd för att vara duktig på det här området, men i VM-matchen kunde han inte utnyttja det här, konstaterar Karttunen. I de första partierna kunde man se att Anand var väl förberedd samtidigt som Carlsen hade problem, men norrmannen lyckades ändå nå remi.

Karttunen säger att schackspelare vanligen är som bäst då de är mellan 30 och 40 år gamla och att Carlsen som nu är 22 år kan tänkas bli en ännu bättre schackspelare.