Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dansk tv-dramatik på frammarsch

Från 2013
Uppdaterad 22.11.2013 19:04.
Bild: Yle

På söndag sänds det sista avsnittet av tv-serien Bron. Det är många som har fått upp ögonen för dansk tv-dramatik. Bron, Brottet och Borgen är några serier som intresserar hela världens tv-soffor.

Genomarbetade historier, goda skådespelare och skandinaviska särdrag tycks intressera, och fortsättning följer. Två nya serier är på kommande; en om följderna av finanskrisen och en historisk serie, 1864.

- Vår viktigaste uppgift är att berätta historier som speglar danskarna och deras dilemman, det liv de lever just nu, säger Nadia Klövedal Reich, fiktionschef på DR. Det är viktigt därför att Danmarks Radio är danskarnas licensfinansierade public service-bolag.

DR samlar

Samhället blir alltmer segmenterat. Då är det bra - och unikt – att DR kan samla upp till 2 miljoner danskar framför tv på söndagskvällarna. Över generationsgränserna samlas ”familjen Danmark” för att se välgjorda tv-serier.

Men en historia som har rötterna djupt i den danska myllan kan också få en universell betydelse. Så har det också gått.

En serie - två språk

Nu senast är det ”Broen”, DR:s första tvåspråkiga serie, som har lockat. Den handlar om vidriga brott som begås på Öresund och tvingar poliser och myndigheter att samarbeta.

Andra säsongen tar slut på söndag. Allt talar för en fortsättning, men DR har inte ännu godkänt planerna som samproducenten SVT vill genomföra. Tre säsonger är det maximala, anser man på DR, trots att många gärna skulle se fortsättning på både Brottet och Borgen.

Broen har redan belönats med flera internationella tv-priser. Tv-serierna får i allmänhet beröm för realism, spänning och intelligent handling.

Gränsöverskridande

I Bron tillkommer de svensk-danska kulturskillnaderna, som man kan skratta åt ibland. Danskt frisinne och svensk organisation är en beskrivning av krocken. Endast i den bästa av världar – dit kanske nordiskt samarbete ska räknas – bara där förstår en dansk och en svensk polis varandra friktionsfritt, utan problem.

Bron väcker intresse långt utanför Norden: serien görs redan i lokalversioner, för tunneln mellan Storbritannien-Frankrike och gränsen mellan USA och Mexiko. T.o.m i Sydkorea lär man fundera på en egen tv-version, trots att polissamarbetet där inte är lika smärtfritt mot Nordkorea, som mellan Sverige och Danmark.

Succéer det farligaste som finns

136 länder har redan köpt sändningsrättigheterna till Bron. Den kvinnliga statsministern i Borgen sprider skandinavisk jämställdhet över världen.

Brottet har gjorts i flera språkversioner. Nu senast meddelade DR att man i Indien funderar på att göra en ”remake” på hindi, med några justeringar.

Det går alltså bra. Fiktionschefen nyper sig i armen och varnar sig själv för att bli förförd av sin egen succé. Det behövs en stor portion ödmjukhet. Succéer är farliga för att man blir rädd för att göra annorlunda nästa gång.

Härnäst: ”Följ pengarna” och ”1864”

På nyårsdagen blir det premiär i Danmark för nästa tv-serie. ”1864” är ett påkostat storslaget drama om Danmarks värsta tid, slaget vid Dybböl för 150 år sedan.

Krimiserien ”Follow the money” handlar om ekonomisk brottslighet, hur Danmark förändrades av finanskrisen. Vad har bankkraschen gjort med danskarnas moral och självförståelse är en frågeställning. Skådespelarna väljs som bäst, så det tar tid innan serien når de finländska tv-apparaterna.

TV-soffan har en framtid

De nya teknologiska medierna har en stor framtid, säger Nadia Klövedal Reich. Men mobilen är en mycket individuell kommunikationsplattform. Hon föredrar att tro att det går att locka hela Danmark att se på TV tillsammans långt in i framtiden.

Visst kan man experimentera med femminuterskortversioner för mobiltelefon och det finns också en hel del webblösningar.

Krimigåtor skapar alltid viljan att spekulera om vem som är skurken, och DR har flera webbsidor där man kan göra sådant. Det ligger mellan datorspel och tv-drama på helt nya plattformar och är förstås ett framtidsscenario på mycket lång sikt, säger Nadia Klövedal Reich.

– Men vi fortsätter också att titta på entimmesavsnitt av dansk dramatik i stora bågar och med starka karaktärer. Det gör vi även om teknologin utvecklas också i andra riktningar.

Läs också SVT:s artikel om Bron: Därför älskar hela världen Bron
Titta på Bron på Yle Arenan.