Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya förhandlingar om Irans kärnkraft

Från 2013
Uppdaterad 23.11.2013 08:43.
En urananrikningsanläggning i Iran
Bildtext Kärnkraftverk i Iran.
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ledande diplomater från sju länder samlas i Geneve för att förhandla fram en överenskommelse med Iran. Ännu finns det förhoppningar om en uppgörelse som hindrar Iran att utveckla kärnvapen.

De fem permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd USA, Storbritannien, Ryssland, Frankrike och Kina, samt Tyskland och Iran återupptar frågan om Irans kärnvapen efter det förra mötet som slutade resultatlöst knappt efter midnatt den 10 november.

Målet är att Iran under en inledningsperiod på sex månader skulle bromsa upp delar av sitt kärnkraftsprogram och släppa in inspektörer. I utbyte skulle FN och EU lätta på sanktionerna som de vidtagit för att hindra landet från att utveckla kärnvapen. Sanktionerna beräknas kosta Iran mellan fem och åtta procent i lägre BNP.

Iran vidhåller att deras kärnkraftsprogram är fredligt men internationellt är det många som misstänker att det handlar om att utveckla kärnvapen.

Risk för misslyckande

Risken finns att parterna inte kan nå en uppgörelse. Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei klargjorde tydligt sin ståndpunkt tidigare i veckan då han sade att Iran inte tänker avvika ett steg från sina rättigheter.

USA har indikerat att de kommer att vidta flera sanktioner om förhandlingarna inte leder någon vart.