Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Musiklinjen i Närpes gymnasium

Från 2013
Uppdaterad 30.11.2013 13:08.
Bildtext Tjejtrion Johanna Sand, Julienne Ivars och Marie-Helen Bonde uppträder på skolans julfest december 2012.
Bild: YLE

I Närpes gymnasium finns en möjlighet att välja musiklinjen som innebär att man utöver de vanliga ämnena läser tio extra kurser (60 veckor) musik. Då man går på musiklinjen får man avlägga ett gymnasiediplom i musik som fås som en bilaga till avgångsbetyget från gymnasiet. Gymnasiediplomet avslutas med ett slutarbete i form av en slutkonsert som musiklinjens tredje årskurs uppför. Konsertens innehåll och uppförande väljs helt och hållet av eleverna, och slutresultatet bedöms både som helhet och individuellt.

I år har musiklinjens tredje årskurs sin slutkonsert tisdagen den 3:e december i simhallssalen. Varje årskurs uppför ungefär två konserter per år. Konserterna är helt och hållet elevernas arbete och de uppförs ofta både för elever i skolor samt för allmänheten. På årskurs två ordnas även ett samarbete med Axxell, Lappfjärd (Lafo) där eleverna får möjligheten att spela in några låtar i en studio, vilket är ett väldigt intressant och givande projekt.

Det är roligt att det finns en sådan möjlighet att välja musiklinjen i gymnasiet, det är väldigt roligt och lärorikt. Man får hålla på med musik på många olika sätt, och man lär sig mycket annat än att bara att spela och sjunga, bl.a. hur det är att jobba i grupp och hur det är att sätta upp egna konserter.

Johanna Sand
Närpes gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.