En helomvändning
Att folk byter arbetsplats mitt under sitt yrkesverksamma liv är ingen ovanlighet idag. Det är säkerligen något som flera av oss kommer att få vara med om i framtiden. Hur det är att sluta på ett jobb och sedan börja på ett helt annat, är något som Therése Andersson nyligen har fått erfara.
I arbetslivet gäller det nuförtiden att kunna vara flexibel. Nedskärningar i personalstyrkan, flytt till annan ort eller strävan efter en högre lön kan vara faktorer som gör att ett byte av arbetsplats blir aktuell. För Therése Andersson handlade det om att hon ville ha ett kortare avstånd mellan hemmet och jobbet. Att dagligen pendla 160 kilometer började kännas lite väl mycket. Idag är hon anställd som kanslist vid Närpes gymnasium efter 13 år i hotellbranschen.
Oftast hittar man henne bakom det pappersfyllda skrivbordet i det lilla kansliutrymmet. Denna soliga novembereftermiddag är det inget undantag. De studerande har för tillfället matrast och många av dem kommer till kansliet för att uträtta olika ärenden innan nästa lektion börjar. Varje elev blir vänligt bemött.
Till kanslistens vanligaste uppgifter hör till exempel att ta emot sjukanmälningar, sammanställa listor, sköta faktureringar, göra bokbeställningar och assistera rektorn och lärarkollegiet. Ingen arbetsdag är den andra lik.
Andersson har tagit studenten och är utbildad studentmerkonom, restonom och sommelier. På sin tidigare arbetsplats fungerade hon främst som receptionschef. Eftersom hotellet som anställt henne var rätt litet utförde hon nästan alla sorters uppgifter, bland annat serverade hon gästerna i restaurangen.
Anderssons dåvarande arbetsplats låg i Vasa och själv är hon bosatt i Närpes.
– De två timmar det tog att åka till och från jobbet var slöseri med tid. Jag skulle exempelvis kunna tillbringa dem tillsammans med mina barn istället, berättar hon.
Det som gjorde att hon orkade pendla dagligen var att hon trivdes så bra på hotellet. När Andersson fick höra att Närpes gymnasium sökte en ny kanslist tyckte hon att det lät intressant och bestämde sig för att prova på.
– Jag skulle inte beskriva mig själv som den där typiska kontorsråttan som trivs att sitta mellan fyra väggar. Den sociala biten är det jag gillar; kontakten med elever och lärare.
Andersson anser inte att det har varit något stort problem att anpassa sig till den nya arbetssituationen, trots att den skiljer sig markant från hennes tidigare.
– Det är som två helt skilda världar, beskriver hon.
Att hon haft en period av föräldraledighet emellan de båda anställningarna, och att den föregående kanslisten har informerat om hur det mesta skall skötas, har gjort övergången smidigare. Andersson framhåller att det är en mycket god stämning i gymnasiet. Detta gör det trivsamt för alla.
Linda Sjöblom
Närpes gymnasium
Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.