Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

På besök i Paris

Från 2013
Bildtext Besök i Notre Dame, som fyller 850 år i år.
Bild: YLE

I augusti i höst hade vi, eleverna som nu läser franska i årskurs två och tre i Närpes gymnasium och Kristinestads gymnasium, privilegiet att åka iväg på en femdagars resa till Frankrikes hjärta, Paris. Med på resan var även vår gemensamma franskalärare Ann-Catrin Teirfolk, samt Maria Komsi, lärare i finska vid Närpes gymnasium.

Efter att i ungefär ett år ha samlat ihop pengar fick vi äntligen se resultatet av våra mödor. Målet med resan var inte bara att se de sevärdheter vi läst om, utan också att använda den franska vi lärt oss, och uppleva en del av den franska kulturen. Hela den första dagen av vår resa gick åt till att sitta på flyg, så det fullspäckade programmet började först den andra dagen. Vi startade dagen med en guidad rundtur där vi besökte bland annat kyrkan Notre Dame, bron Pont Neuf, trädgården Jardin des Tuileries, Place de la Concorde med mera. Efter den innehållsrika rundturen som tagit nästan halva dagen, hade vi fritid som vissa utnyttjade till shopping i det kända varuhuset Galeries Lafayette.

Den tredje dagen började tidigt för att vi skulle ställa oss i kön till Eiffeltornet. De modiga tog de drygt 340 trappstegen upp, medan resten tog hissen. Efter att ha njutit av utsikten tog vi metron till L’Arc de Triomphe, Triumfbågen, där vi även såg den okända soldatens grav, ett monument för alla de som stupade under första världskriget. Efter att ha besökt dessa kända sevärdheter tog vi oss till St.Paul, en stadsdel i Paris med otaliga kaféer och boulangerier (bagerier), där vi handlade mat till en picknick.

Picknicken, bestående av ostar, pajer, baguetter och bakelser, avnjöt vi sedan i den vackra trädgården Jardin du Luxembourg. Senare under dagen besökte vi även Champs-Elysées, samt trängde oss genom folkmassorna i Louvren för att få bilder av Venus de Milo och La Joconde (Mona Lisa). Kvällen avslutades med en minnesvärd kryssning längs floden Seine.

Den fjärde dagen inkluderade resans andra rundtur, denna gång i Montmartre-distriktet. I den väldigt vackra stadsdelen såg vi bland annat Van Goghs hem, Moulin Rouge, Picassos ateljé och sist men inte minst Sacré-Cœur, den vita kyrkan på Montmartre kullens topp.

Den femte och sista dagen hade vi fritid hela för- och eftermiddagen, innan det var dags att bege sig till Orly flygfältet. Vissa utnyttjade tiden till att besöka Musée de l’Orangerie, medan andra gjorde de sista uppköpen.

Vi hann se mycket, men ändå inte så mycket att vi inte skulle vilja åka till Paris igen. Tvärtom skulle jag personligen vilja åka dit igen för att se det vi inte hade tid med. Väl hemma var det alltså bara att konstatera att det varit en lyckad resa. Vi hade inte bara sett en hel del, utan vi hade också utökat vår franska vokabulär och fått en ordentlig lektion i hur man använder metron.

Maria Ilomäki
Närpes gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.