Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenskar semestrar igen i Egypten - finländare får vänta

Från 2013
Bildtext Semesterorten Hurghada i Egypten (Arkivbild)

I Sverige säljs det igen charterresor till Egypten, med avresa från och med nyår. Egyptenresorna från Finland kan däremot komma igång tidigast i april.

Den som tänker åka på charterresa till någon av de populära semesterorterna vid Egyptens rödahavskust i vinter får tänka om - eller kanske resa från Sverige.

Tidigare i höstas rekommenderade både utrikesdepartementet i Sverige och utrikesministeriet i Finland att undvika icke-nödvändiga Egyptenresor eftersom säkerhetsläget ansågs ha försämrats också på turistorterna.

Researrangörerna i Sverige ställde in sina resor bara fram till årsskiftet, medan researrangörerna i Finland avbokade hela vintersäsongen fram till april.

Nu bedömer ministerierna både i Sverige och Finland att Rödahavskustens turistorter är trygga igen - men det för sent att börja marknadsföra vårvinterns resor från Finland på nytt.

Planerad tillväxt uteblir

Informationschef Anu-Eveliina Mattila på Finnmatkat säger att man hade planerat in en kraftig tillväxt med 22 000 resor just till Egypten. Istället fick Finnmatkat på kort varsel öka kapaciteten till bland annat Kanarieöarna och Madeira.

Enligt Mattila innebär det här att den planerade tillväxten uteblir och man totalt når ungefär samma försäljningsvolymer som i fjol. Hon beklagar att vinterns Egyptenresor uteblir helt och säger att många kunder också gärna skulle ha rest till Egypten.

Researrangörerna i Sverige återupptar däremot sina Egyptenresor från och med årsskiftet. Resorna går till Hurghadaområdet och Marsa Alam vid Rödahavskusten. Sharm-el Sheikh på södra Sinaihalvön ingår tills vidare inte i de svenska researrangörernas utbud.

Informationschef Kajsa Moström på researrangören Apollo i Sverige säger att efterfrågan på resor till Egypten är en bråkdel av vad den var under toppåren innan revolutionen i Egypten 2011. Osäkerheten kring det nuvarande läget i Egypten har samtidigt gjort resorna förmånligare än förr, enligt Moström.