Hoppa till huvudinnehåll

Fixa högskolan

Räkna och jämför: Hur bra tjänar du på din utbildning?

Uppdaterad 10.06.2022 13:39.
Bild: Yle/Johan Lindström

Beroende på vilket studieområde och vilken högskola du väljer kan dina framtidsutsikter variera stort. Jämför bland annat lön, arbetslöshet och studietakt med hjälp av Svenska Yles studieräknare.

Fixa högskolan

  • Den här artikeln är en del av Svenska Yles första öppna granskning Fixa högskolan

  • Vi synar de svensk- och tvåspråkiga yrkeshögskolorna och universiteten i Finland under två veckors tid (25.11-5.12)

  • En öppen granskning innebär att du kan delta genom att dela, diskutera och tipsa

  • Vi jobbar utgående från publikens tips med öppna arbetsmetoder. Vad i din högskola tycker du att vi borde titta närmare på?

  • Läs mer om granskningen och tipsa oss på svenska.yle.fi/fixahogskolan

  • Följ med hur vi arbetar på facebook och twitter @fixahogskolan #fixahögskolan

  • Med hjälp av Studieräknaren kan du jämföra bland annat lön, arbetslöshet och studietakt vid din utbildning.

Medianlönen för en nyutexaminerad person skiljer på tiotusentals euro beroende på utbildning. Läkaren med en licentiatexamen från Helsingfors universitet tjänar över sju gånger mer i året än bildkonstnären med en magisterexamen från Bildkonstakademin. Tandläkarna kommer inte långt efter läkarna.

Vid yrkeshögskolorna ligger de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna i topp. Kulturprogrammen har de lägsta lönerna och den högsta arbetslösheten. Inom flera områden är över en femtedel av de utexaminerade utan arbete. Vill du ha garanterat jobb kan inriktningar som medicin, psykologi, juridik eller ekonomi löna sig.

Förutom utsikterna efter examen kan du också jämföra läget under studietiden. Kolla studietakten, lärartätheten och hur många som åker på utbyte. De här mätarna är med och påverkar högskolornas finansiering. Finansieringsmodellen ser lite olika ut för yrkeshögskolor och universitet.

Resultaten för ett studieområde varierar från högskola till högskola men det finns kraftiga svängar också inom en och samma högskola. Ser man till exempel på Åbo Akademi och hur många studerande som klarar minst 55 studiepoäng är spridningen stor. Inom psykologi är det 40 procent som når upp till gränsen, men inom teologi är det bara 15 procent. Läs mer om det här.

Med hjälp av räknaren kan du kolla upp ditt studieområde och jämföra det med andra. Ett studieområde innebär till exempel humanistiska vetenskaper, kultur eller social-, hälso- och idrottsområdet. Tryck på knappen "mer info" för att få fram mer ingående beskrivningar. Studieräknaren fungerar i moderna webbläsare.

Färgen bakom siffran för de olika mätarna berättar hur bra området klarar sig. Resultaten har delats in i fyra lika stora klasser; den bästa fjärdedelen är mörkgrön, den följs av ljusgrönt samt orange och den sämsta fjärdedelen är röd.

Jämför din utbildning

Räknaren fungerar inte längre tekniskt och togs därför bort 10.6.2022


Den här räkaren är en del av Svenska Yles öppna granskning Fixa högskolan. Om du hittar något i räknaren som kunde vara värt att titta närmare på eller har andra tips så tar vi gärna emot dem. En tipsblankett hittar du på vår ingångssida.

Läs också:

Diskussion om artikeln