Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Upphandla aldrig människor!"

Från 2013
Uppdaterad 29.11.2013 10:55.
Frey Karlsson och Lili-Anna Junell-Kousa måndagssnackade 25.11.
Bildtext Frey Karlsson och Lili-Ann Kousa måndagssnackade 25.11..
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Upphandlingen i kommunerna fungerar långt ifrån bra. Det senaste fallet gällde då Raseborg har konkurrensutsatt företag men sedan inte följt sina egna avtal - det anser två av tre företag som varit bland de tre billigaste i upphandlingen.

Radio Vega Västnyland: Måndagssnack del 1 25.11.2013

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tror det handlar om kunskapsbrist, säger Lili-Ann Junell Kousa från Ekenäs som tillsammans med Frej Karlsson från Sjundeå äntrade måndagssnackstudion.

Radio Vega Västnyland: Måndagssnack del 2 25.11.2013

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tycker man i kommunerna borde lära sig av sina misstag, säger Karlsson.

- Man borde aldrig upphandla det som handlar om människor, såsom äldrevård, var både Karlsson och Junell-Kousa överens om.

Frej hade grubblat över ett Sjundeå-ärende den senaste tiden. Sjundeå kommun köpte ett markområde vid Kela station, men Frej Karlsson tycker inte att det var en god idé. Han undrar om det var värt det i dåliga ekonomiska tider, speciellt då markområdet köps endast i väntan på att stationen kanske någon dag får liv igen och området kan användas för bostäder
.
- Här borde man ännu ändra beslutet och låta den privata köparen få behålla sin jord så att staden inte skulle använda sin förköpsrätt.

Snackarna mindes också Ingåbon och presidenten Mauno Koivisto som fyllde 90 år och funderde över tidsbanker och om tjänsterna från dem ska beskattas.

- Men sköt nu skattesmitarna först, sade Frej Karlsson och ville ha fokus bort från detaljerna.

Effektivera!