Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gitarrgodingar i den österbottniska musiken

Från 2013
Per-Erik Krooks, Charles Plogman och Björn Schauman med Gitarrgodingar
Bild: YLE / Jan Jacobson

För sjutton år sen tog Clas Holm initiativet till en skiva med instrumentala gitarrlåtar.
Den spelades in då men först nu har den har kommit ut, skivan Gitarrgodingar.

Öppningsspåret Apache med Björn "Nalle" Schauman är väl den mest klassiska av alla gitarrlåtar på en Fender Stratocaster. Hank B Marvin i The Shadows gjorde originalet, men Nalle har spelat den sen sextitalet.

Det var 1996 som Clas Holm bjöd in honom, Per-Erik Krooks och Charles Plogman att spela på en skiva som han producerade i sin studio i Malax. Tanken var att den skulle komma ut då som en uppföljare till kassetten Wonderful land.

Men strax efter det åkte Clas till USA för en tid och numera är han bosatt på Teneriffa. Så projektet blev aldrig slutfört. Men under åren har de inblandade många gånger diskuterar möjligheten att ge ut skivan och för några veckor sen kom den ut - Rautalankaklassikot - Gitarrgodingar.

Fender och Charvel

Både Nalle Schauman och Per-Erik Krooks spelar på Fender Stratocaster, som ju också var tex Hank Marvins val. Men Charles Plogman valde att spela på sin Charvel.

- Den ger ett lite annat sound och Clas var ute efter att bredda repertoaren på skivan så därför bad han mej komma med, säger Charles.

Han spelar bland annat en instrumentalversion av Eruopes låt Carrie på skivan, men också en mera traditionell gitarrlåt som heter La Comparsa.

Programmet är inte längre tillgängligt
25.11.13 Österbottnisk musik - Gitarrgodingar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Per-Erik Krooks, gitarrist i Roxie och i Thomas Enroths orkester till vardags, säger att han är mera influerad av svensken Lennart Clerwall och bidrar bland annat.med dennes låt Mexican Bodega.

Clas Holm har spelat in och mixat skivan men spelar också alla andra instrument utom gitarr.