Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paatero avgår inte - vill inte fly sitt ansvar

Från 2013
Uppdaterad 25.11.2013 21:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Paatero och Räsänen har enats - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Polisöverdirektör Mikko Paatero kommer inte att avgå, meddelade inrikesminister Päivi Räsänen (KD) på måndagseftermiddagen. Paatero förklarade på en presskonferens senare på måndagen att han inte vill fly sitt ansvar nu då polisens agerande ska utredas grundligt.

Paatero råkade i gungning förra veckan då Räsänen beskyllde honom för att ha undanhållit information om polisens omstridda praxis med tjallare. Räsänen och Paatero kom då överens om att polischefen överväger sin ställning under veckoslutet och meddelar sitt beslut på måndag.

Enligt Räsänen har hon och Paatero nu enats om att förenhetliga polisens dolda sätt att skaffa information.

Räsänen förutsätter att Paatero vidtar åtgärder för att återställa förtroendet för polisen nu när en högt uppsatt polischef inom Helsingforspolisen misstänks för bland annat grovt mutbrott och grovt missbruk av tjänsteställning.

Till de åtgärderna hör att alla polisenheter ska hantera hemliga sätt att skaffa information och allt som har med uppgiftslämnare att skaffa på samma sätt, i enlighet med lagen och med de direktiv polisstyrelsen ger.

Räsänen vill ha en utredning av Paatero om hur åtgärderna genomförts den 1 mars.

Vill inte fly ansvar

Paatero försvarade på presskonferensen sitt beslut att fortsätta på sin post med att han inte ville fly sitt ansvar nu då polisens agerande ska utredas grundligt. Enligt honom skulle hans avgång skapa en osäkerhetsperiod.

Han sade också att han fått hundratals stödmeddelanden av enskilda medborgare och från förvaltningen. Även detta påverkade beslutet, sade han.

Paatero sade sig vara tillfreds med att han har ministerns fortsatta förtroende. Beslutet diskuterades länge med Räsänen, framhöll han.

Beträffande uppståndelsen kring polisens tjallare framhöll Paatero att registreringen av uppgiftslämnare är frivillig enligt lagen och att uppgiftslämnare knappast vill bli registrerade nu eller i framtiden.

Det är dock speciellt viktigt att polisen inte läcker hemliga uppgifter, sade polisöverdirektören.

-Detta är en skamfläck på polisen. Jag är stolt över polisen som helhet, men inte över detta, sade Paatero.

Diskussion om artikeln