Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Laurette får stanna i Finland i åtminstone ett år

Från 2013
Bildtext Alphonsine Uwizeyimana har varit försvunnen sedan början av maj.
Bild: Yle

Den 11-åriga flickan Laurette från Rwanda har fått uppehållstillstånd i Finland under ett år framåt. Orsaken är att det skulle vara omänskligt att skicka henne tillbaka till Rwanda utan sin mamma.

Laurettes mamma Alphonsine Uwizeyimana försvann spårlöst i början av maj och ingen har hört av henne sedan dess. Några dagar före försvinnadet hade de finska myndigheterna meddelat att Laurette och Alphonsine Uwizeyimana ska skickas tillbaka till Rwanda.

Laurette bor just nu hos sin morbror och går i skola i S:t Karins. Hon har bott halva sitt liv i Finland och känner sig hemma i det finländska samhället.

Alphonsine Uwizeyimana och hennes dotter Laurette kom till Finland år 2008 och ansökte om asyl i Finland på grund av politisk förföljelse. Alphonsine stöder landets oppositionsparti FDU-Inkingi och tvingades därför fly från sitt hemland.

S:t Marie församling i Åbo har varit mycket oroliga för Alphonsine och hennes dotters säkerhet. För tillfället hotas dottern inte att utvisas men Alphonsine kan fortfarande utvisas om hon hittas.

Alphonsine skickas till osäkert Rwanda

Rwandiska kvinnan hittades ej

Dottern får stanna i Finland