Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Capman avvisar beskyllningar

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 19:37.

Den finländska investeringskoncernen Capman avvisar uppgifter om att ha varit delaktig i en uppmärksammad affär i Sverige där ett tv-bolag beskylls för att ha filmat döende patienter utan deras medgivande för en tv-serie.

Uppsala läns landsting åtalas av anhöriga för att ha låtit tv-produktionsbolaget Titan filma en döende patient utan patientens eller de anhörigas tillåtelse.

Bilderna på den döende patienten ingick i ett avsnitt av tv-serien Sjukhuset som visades på svenska TV3.

Enligt Dagens Nyheter är det Titan som ligger bakom landstingets inlagor i tvisten. Landstinget har kraftigt försvarat tv-bolagets agerande. Den svenska justitieombudsmannen har dock fastslagit att förfarandet var olagligt.

Titan ingår i Nice Entertainment Group (tidigare Northern Alliance Group) som till 65 procent ägs av Capman. Resten ägs av den operativa ledningen, enligt bolagets webbsajt.

”Politikerna i Uppsala län har överlåtit åt ett riskkapitalbolag i Finland att utforma landstingets inställning till integritetsfrågor på svenska sjukhus. Vilket förklarar varför dessa inlagor uppvisar så lite förståelse för patientens rättigheter, men desto större inlevelse med tv-bolagets bokslut”, skriver Dagens Nyheter.

Capman påpekar att man sålde hela innehavet i Nice Entertainment Group i september i år [uppgifterna på Nices webbsajt är således inte uppdaterade, red. anm.] och att Nice Entertainment Group förvärvade Titan år 2011, dvs. cirka fyra år efter den omskrivna händelsen på sjukhuset.

Således har CapMan inte varit involverat i händelsen ifråga, säger Capmans informationschef Linda Tierala till Yle Nyheter. Hon påpekar samtidigt att Titan följer alltid rådande regler och riktlinjer som svenska landsting kräver att de skall följa vid inspelningar. Reglerna var något annorlunda år 2007 än vad de är idag, framhåller Tierala.

- Skadeståndsmålet står mellan tre personer och landstinget i Uppsala. Capman har ingen anledning att kommentera den tvisten, fastslår Linda Tierala på Capman.