Hoppa till huvudinnehåll

Fixa högskolan

Rektor medger orättvisa studiepoäng

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2013 18:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: FIXA HÖGSKOLAN Ojämnt arbete för studiepoäng - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Studiepoängssystemet är rena rama vilda västern. Det tycker många studerande som hört av sig till Svenska Yles öppna högskolegranskning. Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen medger problemet.

Två kurser ger lika många studiepoäng, men tiden man lägger ned på kurserna är helt olika. Det är ett mönster som upprepar sig i högskolorna. Ina Biström, ordförande för Åbo Akademis studentkår, tycker det är en orättvisa som hängt med för länge.

Bildtext Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen håller med om att kursernas poängsättning borde ses över.
Bild: Yle/Alexander Uggla

– Just nu varierar arbetsbördan mycket mellan olika ämnen och institutioner inom Åbo Akademi. Vi har hört om variationen från många olika håll. Det finns vissa väldigt krävande kurser som inte ger så många studiepoäng och vice versa, säger Biström.

Hur mycket beror det på att folk har olika studietakt?

Bildtext Alexandra Johansson säger att språkstudier kräver väldigt mycket mer arbete än en boktentamen.
Bild: Yle/Alexander Uggla

– Det är klart att det också finns individuella skillnader. Men vi har hört om det här problemet från flera håll så behovet att gå igenom poängsättningen är stort.

Språkstudier tar mycket tid

Flera av de tips och kommentarer som skickats till Fixa högskolan gäller hur många studiepoäng olika kurser ger. Studerandena upplever variationerna i poängsättningen som en orättvisa. Alexandra Johansson studerar hebreiska som en del av sin teologiexamen vid Åbo Akademi och ger ett exempel ur sina egna studier.

– Tio studiepoäng hebreiska innebär inte alls samma arbetsbörda som tio studiepoäng kyrkohistoria eller praktisk teologi. Det ställs helt olika krav, men studiepoängen är de samma.

Fixa högskolan

  • Den här artikeln är en del av Svenska Yles första öppna granskning Fixa högskolan
  • Vi synar de svensk- och tvåspråkiga yrkeshögskolorna och universiteten i Finland under två veckors tid (25.11-5.12)
  • En öppen granskning innebär att du kan delta genom att dela, diskutera och tipsa
  • Vi jobbar utgående från publikens tips med öppna arbetsmetoder. Vad i din högskola tycker du att vi borde titta närmare på?
  • Läs mer om granskningen och tipsa oss på svenska.yle.fi/fixahogskolan
  • Följ med hur vi arbetar på facebook och twitter @fixahogskolan #fixahögskolan
  • Med hjälp av Studieräknaren kan du jämföra bland annat lön, arbetslöshet och studietakt vid din utbildning.

– I många ämnen kräver tio studiepoäng att du tentar ett visst antal sidor. Men tio studiepoäng hebreiska kräver föreläsningar två gånger i veckan från september till maj. Dessutom krävs det sex timmars arbete utöver föreläsningarna för att du ska klara dig något sånär, förklarar Johansson.

Mycket arbete ogjort

Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen är medveten om att studiepoängen inte följer en tydlig skala.

– Det är sant. Jag har inte en lösning på det. Jag tror vi har ogjort arbete. Vi borde göra en ordentlig innehållsanalys av kurserna för att se hur mycket de egentligen kräver, säger Mattinen.

Varför har ni inte gjort en sådan?

– Det har gjorts, men man borde hela tiden hålla på med det. När det kommer nytt kursinnehåll så finns det en tendens att lägga till, men man glömmer bort att ta bort i någon annan ända. Det är det historiska skälet. Men vi kunde nog vara mer systematiska.

Vad kan ni göra konkret? Kan vi komma fram till en plan?

– Nej, jag tror inte det. Men då vi går genom utbildningarna så är det här en sak vi går igenom. Jag vill påstå att alla universitet i Finland har samma problem, säger rektor Jorma Mattinen.

Läs också: