Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland publicerar plan för självständighet

Från 2013
Uppdaterad 26.11.2013 15:53.
Bildtext Skottlands försteminister Alex Salmond hälsar på en pojke under en demonstration för Skottlands självständighet i september.
Bild: EPA / Graham Stuart

I Storbritannien presenterar Skottlands regering sin plan för hur ett självständigt Skottland skulle se ut. Försteminister Alex Salmond har sagt att inget land har lika bra förutsättningar att bli självständigt som Skottland.

Trots detta har ja-kampanjen många frågor att svara på för att lyckas övertyga skottarna att självständighet är den rätta vägen för dem.

Skottlands försteminister Alex Salmond och hans ja-kampanj har en stor utmaning framför sig. Under de kommande tio månaderna ska de försöka övertyga skottarna om att landet skulle klara sig bättre utan resten av Storbritannien.
Just nu stöder omkring 40 procent av skottarna självständighet, visar en gallup av webbsidan What Scotland Thinks.

I dag tar ja-kampanjen ett viktigt steg framåt. De publicerar en så kallad vitbok som ska förklara varför ett självständigt Skottland skulle klara sig bättre än ett Skottland som fortsätter vara en del av Storbritannien.

"Tillväxt, arbete och rättvisa"

Policydokumentet kommer bland annat att försöka visa att Skottlands ekonomi mår bättre än den brittiska ekonomin och att skottarna har betalat mer skatt än resten av britterna under de senaste 30 åren.

- Dokumentet kommer att visa landets ekonomiska styrka och visa hur Skottland skulle bli ett självständigt land efter ett ja nästa höst. Det kommer att visa hur Skottlands nuvarande regering kommer att bygga upp ett bättre och mer jämlikt land, säger the Scottish National Partys vice-ledare Nicola Sturgeon.

Enligt henne fokuserar planen på ekonomisk tillväxt, arbete och rättvisa. Bland annat väntas landet backa ur de kontroversiella välfärdsreformerna som genomförts av den konservativa regeringen i Westminster under de senaste åren.

Sturgeon hoppas att skottarna själv ska läsa och ta del av det 670 sidor långa dokumentet.

Hur går det för Storbritannien och Labour?

Men det är inte bara ekonomin som är ett stort frågetecken för skottarna. Många undrar hur det ska gå med Skottlands EU-medlemskap och om landet får behålla pundet. Det brittiska försvaret har också flera viktiga strategiska militärbaser, där det bland annat finns kärnvapen, i Skottland.

En annan fråga är hur resten av Storbritannien skulle klara sig utan Skottland. En stor del av Labour-partiets väljare finns i Skottland. Hur går det för partiet om Skottland blir självständigt? Och hur kommer Skottlands självständighet att påverka Wales och Nordirland?

Men en sak vet britterna nu med säkerhet. Om Skottland röstar ja i valet nästa september blir landet självständigt den 24 mars 2016.

Charlotta Buxton

Läs också: Mycket brittiskt skulle kvarstå i Skottland