Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt bakslag för Talvivaara - men företagssanering inte utesluten

Från 2013
Uppdaterad 26.11.2013 17:36.
Talvivaaras gruva
Bild: Talvivaara

Talvivaaras näst största borgenär stöder inte längre gruvbolagets ansökan om företagssanering. På grund av beskedet fattade Esbo tingsrätt i dag inget beslut om Talvivaara.

Det är världens största zinkproducent Nyrstar som har dragit tillbaka sitt stöd för Talvivaaras ansökan. Talvivaara har skulder på över 230 miljoner euro till Nyrstar.

Enligt tingsrätten har förutsättningarna för en företagsanering ändrats i och med beskedet.

Talvivaara Sotkamo Ab och Talvivaara gruvaktiebolag Ab har getts tilläggstid till fredag klockan 16.15 att lägga fram ytterligare utredningar till stöd för sin ansökan.

Beslut om företagssanering kan fattas om ansökan stöds av två eller fler borgenärer som representerar minst en femtedel av företagets skulder. Tidigare har man uppgett att ansökan stöds av den statsägda finansiären Finnvera och fyra finländska banker.

Talvivaara har sagt att företaget antagligen söks i konkurs om företagssaneringen inte blir av.

Skulder i miljardklassen

I fredags publicerade tingsrätten en förteckning på Talvivaaras borgenärer, det vill säga på dem som har fordringar på bolaget. Talvivaara Sotkamo Ab och Talvivaara gruvaktiebolag Ab har tillsammans hundratals borgenärer och skulder i miljardklassen. De största enskilda skulderna ligger på några hundra miljoner euro.

De största enskilda borgenärerna är The Bank of New York Trustee Services med 248 miljoner euro och det belgiska zinkbolaget Nyrstar med 232 miljoner euro.

Andra är bl a Danske Bank, Nordea, Pohjola Pankki och Handelsbanken.

Tidigare förra veckan meddelade Talvivaara att bolaget inte har lyckats få in de 40 miljoner euro i nödfinansiering, som man skulle ha behövt under den tid bolaget genomgår en eventuell företagssanering.

Beslut efter nattligt möte

Det var sent på torsdagkväll förra veckan som Talvivaaras styrelse ordnade en telefonkonferens med ett enda ärende på agendan - beslut om att ansöka om företagssanering. I allmänhet är det bolagsstämman som fattar beslut i sådana här frågor, utom i fall när ärendet brådskar. Och det gjorde det den här gången.

I mötet, som började klockan 22.30 deltog styrelseordförande Tapani Järvinen, styrelsemedlemmen och ägaren Pekka Perä, sju andra styrelsemedlemmar samt mötets sekreterare.

Mötet ansåg att ärendet brådskade och beslöt lämna in ansökan om företagssanering till Esbo tingsrätt. Talvivaaras finansiella läge var uselt och en likviditetskris hotade. Det hade tagit alltför lång tid att sammankalla en bolagsstämma, ansåg mötet.

Läs också: Aamulehti: Nyrstar stöder företagssanering