Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bildmysterier söker lösning

Från 2013
En av de anonyma bilderna som SLS vill få hjälp med att identifiera
Bildtext Känner du igen platsen och händelsen?
Bild: Yle/ SLS

Nu kan du hjälpa Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) med att identifiera gamla foton. SLS har just publicerat omkring 50 bilder från sekelskiftet 1800-1900 fram till 1960 talet som man vill få allmänhetens hjälp att känna igen. Katja Hellman som är första arkivarie på SLS önskar att den som känner till bilderna tar kontakt.

- Vi vet inte ens alltid tidsbestämningen på bilderna. I första hand vill vi veta platserna på bilderna eftersom vi ganska ofta får sådana förfrågningar till arkivet. Om någon känner igen personer på bilderna vill vi förstås också gärna veta det, säger Katja Hellman.

Programmet är inte längre tillgängligt
SLS vill få hjälp med identifiering av gamla foton - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I SLS:s arkiv som finns både i Helsingfors och Vasa finns det sammanlagt över en halv miljon bilder. Största delen av bilderna är identifierade men det finns också en hel del foton som inte är platsbestämda. Största delen av arkivets bilder kommer som privatdonationer.

Bildtext Katja Hellman, första arkivarie på SLS
Bild: Yle/Kati Enkvist

- Vi kontaktas några gånger per år och ofta är det foton det är frågan om. Det finns gamla album och skoaskar med foton och negativsamlingar som människor har som de inte vet vad det skall göra med. Då kan man kontakta oss och vi bedömer om det går att arkivera hos oss, om det har ett större intresse för eftervärlden, säger Katja Hellman.

En del är redan identifierade

De som använder sig av SLS bildarkiv är ofta forskare men också privatpersoner, hembygdsforskare och släktforskare.

- Ofta söker man bilder av någon byggnad eller någon släkting. De är de två vanligaste frågorna, säger Katja Hellman.

De bilder som nu publicerats på webbplatsen Flickr är skannade från glasnegativ och en stor del har bevarats väl. Fotona är också skannade i stor upplösning och det gör det möjligt att zooma in på detaljer på bilderna vilket kan underlätta identifieringen. Glädjande nog har SLS redan nu fått en del svar på vad de utsatta fotona kan föreställa.

- Vi har fått förslag på nästan hälften och ganska många har faktiskt redan blivit identifierade. Det har visat sig att många bilder var från Karleby, någon var från Kristinestad, Tammerfors och St Michels. Bilderna är från Österbotten men också från hela Finland.

Mer bilder på kommande

Under våren kommer SLS också att publicera fler oidentifierade bilder. Tanken är att det här sättet att be om hjälp av allmänheten kommer att bli ett permanent förfarande i SLS:s sätt att hitta svar. Den som vill titta på de anonyma bilderna hittar dem på Flickr.

Om man känner igen ett landskap, byggnad eller en person kan man ta kontakt med SLS direkt antingen per telefon eller e-post. Om man vill kommentera bilder direkt på Flickr måste man vara registrerad. Det är också fritt fram att ladda ner och kopiera SLS:s bilder på Flickr.