Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mycket brittiskt skulle kvarstå i Skottland

Från 2013
Uppdaterad 26.11.2013 14:40.
Bild: EPA/GRAHAM STUART

Ett självständigt Skottland skulle hålla kvar det brittiska pundet, drottningen och förbli en del av Europeiska unionen. Bland annat det framgår ur den skotska försteministern Alex Salmonds vitbok som publicerades i dag.

Den 670-sidor långa rapporten ska försöka övertyga skottarna om att de ska rösta för självständighet den 18 september 2014. Det skulle betyda slutet för en 306-årig union med England.

- Skottlands framtid är nu i Skottlands händer, sade en leende Salmond när han presenterade vitboken i Glasgow. Salmond leder det skotska nationalistpartiet SNP.

Enligt Salmond finns det inte någon orsak att höja skatterna om Skottland bryter sig loss.

- Vi vet att vi har människorna, färdigheterna och resurserna att göra Skottland till ett mer framgångsrikt land, sade Salmond som leder den skotska lokalregeringen.

Skottlands rika olje- och gasreserver kan stötta en egen skotsk ekonomi de närmaste 50 åren, hävdar Salmond. Efter det behöver man fundera på alternativa energiformer.

Enligt Salmond skulle skottarnas skatter inte spenderas på kärnprogram. Också brittiska kärnvapenmissiler skulle flyttas bort från ett självständigt Skottland.

- Självständigheten skulle tillåta folket att ha ansvar för sitt eget öde.

Ur vitboken framgår att skottarna skulle fira sin självständighetsdag den 24 mars 2016 och ordna sitt första parlamentsval i maj samma år.

Skottarna kan om de vill begära en egen kopia på det digra verket, och texten kan också läsas på nätet.

Skotska regeringens webbplats, har fungerat långsamt i dag

Läs också: Skottland publicerar plan för självständighet