Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Heidi Finnilä: Mobbning på jobbet

Från 2013
Uppdaterad 26.11.2013 15:26.
Bild: Yle Bildtjänst

Johannes församling har varit problematisk länge, kyrkoherdar har kommit och gått, flera präster och andra medarbetare har flytt fältet medan problemen består.

Situationen i Johannes församling är knepig, men inte unik. Mobbning förekommer på många arbetsplatser och kyrkan är inget undantag.

Men på något sätt känns det värre att veta att kyrkligt anställda mobbar varandra på jobbet - att de som ska vara själavårdare förorsakar varandras själar sådan skada.

Jag har talat med ganska många inblandade och skapat mig en uppfattning om händelseförloppet. Men det är inte fruktbart att här gå in på vem som gjort vad och vem som är skyldig. Alla parter känner att de gjort sitt bästa.

Men det är klart att när situationen blir så inflammerad att folk säger upp sig och börjar tvivla på sin tro, när församlingsaktiva säger att de inte längre orkar delta i församlingens verksamhet, då har det gått för långt. Och det har det gjort för länge sedan.

Jag frågade prästen Hilkka Olkinuora huruvida kyrkan, vad konflikter beträffar, är värre än andra arbetsplatser och hon sa att det nog är så. Förväntningarna är höga på kyrkans män och kvinnor, de får mycket feedback från församlingen, men lite feedback från sina chefer. Och när det strular är det inte lika lätt att byta arbetsplats, om man redan har börjat tvivla på sin tro. Det är inte heller så lätt att avskeda anställda som beter sig besvärligt.

Hilkka Olkinuora deltar i debatten på torsdag tillsammans med företagskonsulten Marcus Herold och Maria Björnberg- Enckell som är medlem av Johannes församlings församlingsråd.
Vi vill gärna höra dina kommentarer om arbetsplatskonflikter och hur man kan råda bot på dem. Skriv gärna här dina egna erfarenheter och titta på sändningen på torsdag kl.19.55.

Mer om ämnet på Yle Arenan