Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Biblioteksbron invigs av Jenni Haukio

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Bildtext Festligheterna inleds klockan 18 på tisdag och en halv timme senare är det fritt fram att vandra eller cykla över bron.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Den omtvistade Biblioteksbron i Åbo öppnas för trafik nästa veckas tisdag. Bron invigs officiellt av presidentfrun Jenni Haukio.

Festligheterna inleds klockan 18 och en halv timme senare är det fritt fram att vandra eller cykla över bron.

En av programpunkterna under invigningskvällen är en ljus- och ljudshow som varar i ungefär 15 minuter. På bron uppträder bland annat en kör, jättedockor, cyklister och cirkusartister.

Stadsbiblioteket, museet Aboa Vetus & Ars Nova och flera restauranger längs ån deltar också i festligheterna. Bland annat öppnas en ny utställning i museet Aboa Vetus & Ars Nova som presenterar de arkeologiska fynden som gjorts i samband med brobygget.

Själva bron, som är 60 meter lång och 5 meter bred, har kommit att kosta cirka 1,8 miljoner euro, berättar fastighetsaffärsverkets direktör Jouko Turto.

Enligt Turto är Biblioteksbron den senaste pusselbiten i helheten kring ån som också innefattar renoveringen av Lilltorget och förnyandet av Gamla Stortorgets ytbeläggning. Följande steget är att renovera magasinen vid Katedralskolan så att försäljare ryms in i fastigheterna.

Trafikanslutningarna kring bron behandlas när fastighetsaffärsverkets direktion möts på onsdag. Både östra och västra åstrandens trafikarrangemang ändras för att trafiken över bron ska löpa smidigare. Arbetet genomförs på våren.