Kemikalier i vin oroar inte finländarna
Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade i slutet av veckan att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro.
Vinproducenterna vill att vi ska uppfatta vinerna som naturliga, men i själva verket innehåller de allt annat än bara vindruvor och vatten. I ett vin var halten av bekämpningsmedel så mycket som 55 gånger högre än vad som är tillåtet för dricksvatten.
"Inte ens vindruvor behövs"
Enligt den brittiska författaren och vinkorrespondenten Malcolm Gluck, som har skrivit om viner i 25 år, innehåller viner så mycket tillsatsämnen och kemikalier att man till och med kunde likställa viner med läsk. Tack vare alla smaksättare skulle viner till och med kunna produceras utan vindruvans hjälp.
I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland verkar den inte riktigt tas på allvar. Finlands miljöcentral (SYKE) och Säkerhets och Kemikalieverket (TUKES) ordnade i dag ett seminarium i Helsingfors där just kemikalier i vår tid diskuterades – men ingen ville uttala sig om kemikalierna i vinerna och den lagstiftning som berör dem.
"Alkoholen farligare än kemikalierna"
Kimmo Peltonen, toxikolog och professor vid Livsmedelssäkerhetsverket Evira, har jobbat med kemikalier som kan ha en effekt på människan. Han tror att man bör vara mer rädd för alkoholen än kemikalierna:
- Jag tror att vi måste oroa oss mera över alkoholen än kemikalierna, säger Peltonen.
I ett vin var halten av bekämpningsmedel 55 gånger högre än den tillåtna mängden om det hade rört sig om dricksvatten. Hur ser du på det här?
- Jag hoppas att man dricker mera vatten än vin. Man måste alltid tänka efter hur mycket man äter och dricker av ämnen som innehåller kemikalier. Det är producenterna som har ansvar för att det inte är farligt för din hälsa.
Enligt Kalla Fakta får vintillverkarna använda sig av 64 olika ämnen vid tillverkningen av vinerna. De flesta av de här ämnena kan orsaka allergi eller överkänslighetsreaktioner och de redovisas inte av producenterna på etiketten. Varför är vin ett undantag när det gäller krav på innehållsförteckning?
- Jag tror att man måste fråga Alko, säger Lehtonen.
Eftersom ingen av medlemmarna under dagens kemikalieseminarium ville uttala sig specifikt om just kemikalier i viner, valde vi att ringa upp Pekka Lehtonen, laboratoriedirektör på Laboratoriet för Alkoholkontroll (ACL) vid Alko. Lehtonen är även docent i analytisk kemi vid Helsingfors Universitet och har bland annat publicerat en bok om tillsatsämnen och främmande ämnen i alkoholdrycker. Vid Alkos laboratorium analyseras cirka 10 000 prover per år. När vi frågar Lehtonen varför vin är ett undantag när det gäller kravet på innehållsförteckning svarar Lehtonen så här:
- Man kan använda cirka 80 främmande substanser i viner. Vi analyserar svaveldioxid och andra ämnen men inte bekämpningsmedel. Det gör Tullaboratoriet i Finland. Vi måste ha allergener i innehållsförteckningen. I viner betyder det till exempel svaveldioxid och några allergener, men inte andra substanser. Det är myndigheterna som ansvarar för det här så jag kan inte säga så mycket om det.
I ett vin var halten av bekämpningsmedel 55 gånger högre än den tillåtna mängden om det hade rört sig om dricksvatten. Hur vill du kommentera det här?
- Man dricker mycket vatten, men inte så mycket vin. När man har beslutit vad gränsen är måste man tänka hur mycket man använder produkten.
Kemikalierna oroar inte konsumenterna.
Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel - däribland J.P Cabernet-Syrah och Les Fumées Blanches, som också säljs på Alko. Inte ens konsumenterna verkar särskilt oroade över de ovälkomna ämena som finns i deras vinglas.
Vi besökte Alko vid Tölö Torg klockan 11 på förmiddagen i dag för att ta reda på hur vinkonsumenterna tar nyheten. Alla fem respondenterna svarade att de inte tänkte minska på sin vinkonsumtion efter att ha hört nyheten. Så här säger Esa Nikunen:
- Jag har hört om nyheten. Jag jobbar med olika kemikalier så den här frågan är inom min bransch. Det var ingen överraskning för mig. Det är naturligt att man då och då hittar kemikalier i vin, tyvärr. Det är ganska naturligt att man hittar växtskyddsmedel från vin också. Det farligaste ämnena i vin är nog säkert alkohol. Man borde inte konsumera för mycket, säger Nikunen.