Hankeiter mindre motiverade än sina finska kollegor

Enligt föreläsare är Helsingfors-hankeiter i genomsnitt mindre motiverade än studerande på Aalto-universitetet. Skillnaden är störst under de första studieåren.
Ett tips har väckt frågan om finlandssvenska studerande eventuellt är mindre motiverade än finskspråkiga. Svaret är ja, åtminstone på två motsvarande studieinriktningar på Svenska handelshögskolan i Helsingfors och på Aalto-universitetet.
Enligt professor Anders Löflund på finansiell ekonomi på svenska handelshögskolan i Helsingfors och Peter Nyberg som är forskardoktor på finansiell ekonomi på Aalto-universitetets Handelshögskola är det främst under de första studieåren som många hankeiter "söker sin plats".
– För många av våra studerande tar det två år att avlägga det första studieåret, säger Löflund.
Enligt föreläsarna "mognar" hankeiterna mot slutet av studietiden och skillnaderna mellan högskolorna jämnas då ut.
– Min uppfattning är att en Aalto-studerande på finansiell ekonomi sätter mycket mera tid på sina studier än vad en motsvarande studerande på Hanken gör, säger Nyberg.
– På den här linjen på Hanken ligger kanske femton procent av våra studerande på samma motivationsnivå som Aaltostuderande, säger Löflund.
Märks i tenter
Peter Nyberg har undervisat på både på Aalto-universitetet och på Hanken. Han säger att skillnader mellan studerande på de båda högskolorna märks i praktiken då han granskar tenter och övningsuppgifter.
Fixa högskolan
- Den här artikeln är en del av Svenska Yles första öppna granskning Fixa högskolan
- Vi synar de svensk- och tvåspråkiga yrkeshögskolorna och universiteten i Finland under två veckors tid (25.11-5.12)
- En öppen granskning innebär att du kan delta genom att dela, diskutera och tipsa
- Vi jobbar utgående från publikens tips med öppna arbetsmetoder. Vad i din högskola tycker du att vi borde titta närmare på?
- Läs mer om granskningen och tipsa oss på svenska.yle.fi/fixahogskolan
- Följ med hur vi arbetar på facebook och twitter @fixahogskolan #fixahögskolan
- Med hjälp av Studieräknaren kan du jämföra bland annat lön, arbetslöshet och studietakt vid din utbildning.
– På Aalto är det också många studerande som inte bara nöjer sig med en fyra utan vill få en femma. Det kan förstås också gå till överdrift att vara alltför fokuserad på vitsord, säger Nyberg.
En förklaring till skillnaden i motivation kan vara att studerande på Aalto-universitetet kommer från toppgymnasium i större utsträckning än studerande på Hanken. Dessutom är det lite lättare att bli antagen till Hanken.
– Svaga studerande borde ju anstränga sig litet extra för att komma upp till samma nivå om de ligger efter från början, säger Löflund.
Om en studerande är omotiverad kan det ge utslag på resten av undervisningen. I värsta fall hämmas kvaliteten på undervisningen.
– Det bästa för en föreläsare är att ha motiverade studerande, det motiverar också mig som föreläsare, säger Nyberg.
Kan finlandssvenskarna kompensera med goda kontakter in näringslivet?
– Det där hörde man mycket förr men jag tror inte att det stämmer längre när världen har blivit mer internationell. Folk söker internationella arbeten och så ska du komma ihåg att studerande skaffar sig kontakter på Aalto på samma sätt, säger Nyberg.
Även om undervisningspersonalen gärna skulle se att de studerande skulle vara mera motiverade på Hanken genast från början är de inte direkt oroliga.
– De som startat långsamt kommer ändå igenom till slut. De brukar klara sig i näringslivet ändå. Men de bästa studerande som skulle ha förmåga att gå långt får anpassa sig litet till de andra i klassen. Där hamnar ju föreläsarna att jämka litet för alla, säger Löflund
Vad tror du? Ligger det någonting i vad de här föreläsarna säger?
Läs också: