Amerikanska bombplan trotsade kinesiskt flygförbud
Två amerikanska bombplan utmanade på tisdagen den flygförsvarszon som Kina i helgen utlyste i Östkinesiska havet. Enligt USA var det fråga om en rutinmässig utbildningsflygning, men det tolkas ändå allmänt som en signal att USA inte godkänner Kinas nya territoriella anspråk.
De två obestyckade B-52 planen flög mindre än en timme över det omstridda området innan de återvände till den amerikanska militärbasen på Stillahavsön Guam.
Trots att USA insisterar att det var en tidigare inplanerad rutinflygning, så anses det ändå vara en skarp reaktion på Kinas besked i lördags att landet hade upprättat en zon i Östkinesiska havet, där alla flyg måste identifiera sig och meddela sin rutt. Zonen omfattar den ögrupp som Japan kontrollerar och som Kina gör anspråk på.
USA har hårt kritiserat utvecklingen, men man har inte gett några offentliga kommenterar till den aktuella militärflygningen. Utrikesministeriets taleskvinna höll sig också till ett allmänt fördömande av det kinesiska agerandet.
- Det verkar vara ett försök att ensidigt ändra den status quo som råder i Östkinesiska havet, och det kommer att öka de regionala spänningarna och risken för felbedömningar, konfrontationer och olyckor, konstaterade taleskvinnan Jen Psaki.
Hittills har både USA och Japan, liksom också Taiwan och Sydkorea meddelat att de inte tänker godkänna den nydragna kinesiska flygförsvarszonen.
Enligt USA är det Japan som har den administrativa kontrollen över den omtvistade ögruppen, och USA måste enligt en militärpakt också försvara Japan vid en eventuell väpnad konfrontation.
Den upptrappade spänningen i området sammanfaller med det besök som vicepresident Joe Biden ska göra i såväl Kina, Japan som Sydkorea nästa vecka och frågan kommer sannolikt att ligga högt på agendan.