Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Virkeshögarna borde bort från Karis centrum

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 06:55.
Stockar i Karis.

Råvirkesterminalen vid järnvägsstationen i Karis borde flytta till en lämpligare plats. Det tycker staden Raseborg i ett utlåtande till trafikverket och får också medhåll från annat håll.

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) säger, att det är bra att området nu är omgärdat med staket, men ändå är det inte det lämpligaste området för en terminal och absolut inte något som stöder centrumfunkionerna i Karis. Dessutom betyder det tung trafik nästan in till centrum.

Staffan Holmberg är en av de chaufförer, som regelbundet kör virke till terminalen i Karis. Han berättar, att det virke som körs dit fortsätter till tre olika industriers fabriker främst i östra och mellersta Finland. Platsen i centrum av Karis är inte den idealiska för en sådan här terminal. Han skulle föredra en plats ute i skogen.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är trångt när lastning och lossning sker samtidigt, säger Holmberg.

Vart man skulle kunna flytta terminalen är inte klart, men en ny plats borde möjligen ersätta både terminalen i Karis och lastningsplatsen i Lojo, som också är för trång. Då skulle ett område mellan Karis och Lojo vara lämpligt. Svartå och Mjölbolsta är namn som dyker upp i diskussionen. Holmberg säger, att det logistiskt skulle vara bra för stockbilarna att undvika de trånga korsningarna på vägen in till Karis.

Bildtext Anders Walls, stadsstyrelsens ordförande.

-På samma tid skulle man komma ända till Mjölbolsta, säger han.

Lena Autiovuori, som på sin dagliga promenad passerar terminalen vid Bangatan, skulle gärna vilja ha bort de stora högarna med stock som hon tycker är farliga. Lyckligtvis finns stängslet äntligen på plats, men hon oroar sig för att stockar kan falla ut på vägen. Planteringar skulle vara ett alternativ på platsen, tycker hon.