Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tankbil välte - föraren allvarligt skadad

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 14:36.
tankbil i diket
Bildtext Olycksorsaken torde vara halt väglag
Bild: YLE/Stefan Härus

En tankbil med bränslelast välte på Forsbyvägen i Liljendal i Lovisa vid halvåtta-tiden i morse. Föraren var vid medvetande då räddningspersonalen kom till platsen. Föraren hade delvis hamnat i kläm då tankbilen välte.

Räddningsmanskapet fick ta till uppblåsbara luftkuddar för att lyfta styrhytten och därmed få loss mannen. Enligt uppgift torde föraren vara allvarligt skadad.

Tankbil välte i Liljendal - Spela upp på Arenan

Olycksorsaken är tillsvidare okänd men dejourerande brandmästare Leif Ekholm vid Räddningsverket i Östra Nyland misstänker att orsaken kan vara halt väglag.

- Det är inte lätt att tömma en tankbil som inte är på rätt köl, säger Ekholm. Därför kommer Räddningsverket att anlita expertis som känner till tankbilars kranar och ventilsystem. Innehållet i tankbilen kommer att pumpas över till en annan tankbil med hjälp av sugbilar. Tankarna innehåller uppskattningsvis 40 000 liter lätt brännolja. Först då bilen är tömd kan den lyftas på rätt köl.

En liten mängd lätt brännolja har läckt ut men trots att olyckan har skett på grundvattenområde är skadorna på miljön inte omfattande. Innan pumpningen kan komma igång, måste bilen ännu stabiliseras så att den inte kommer i rörelse i samband med tömningen, säger Ekholm.

Ekholm misstänker att processen med att tömma bilen och få den på rätt köl kommer att ta i stort sett hela dagen i anspråk. Väger kommer att vara avstängd till cirka 18-tiden ikväll.