Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationerna i Thailand sprider sig

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 14:45.
Uutisvideot: Mielenosoittajat piirittivät työministeriönThaimaassa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Thailand har ytterligare en regeringsbyggnad evakuerats sedan omkring tusen demonstranter omringade byggnaden.

Den thailändska avdelningen för specialundersökningar, som är en federal polismyndighet, är den senaste i raden av regeringsbyggnader som har stängts på grund av protesterna.

Polismyndigheten är underställd justitieministeriet. I komplexet finns också regeringsfunktioner som handhar beskattnings-, immigrations- och markfrågor.

Oroligheterna och demonstrationerna har spridit sig, och förekommer nu också utanför Bangkok. Demonstranter omringar myndighetsbyggnader också i mindre städer, främst i södra Thailand.

"Regeringen bör avgå"

Den federala polismyndigheten åtalade nyligen protestledaren Suthep Thaugsuban. Han misstänks för att ha orsakat över 90 människors död när han var biträdande minister 2010. Dödsfallen inträffade när militären slog ner en stödprotest för den tidigare thailändska premiärministern Thaksin Shinawatra, den nuvarande premiärministerns bror.

Läget i Thailand är fortfarande mycket spänt efter att regeringen utlyst undantagstillstånd i huvudstaden Bangkok. Oppositionsdemonstranterna kräver regeringens avgång.

Den hårt trängda premiärministern Yingluck Shinawatra säger att ockupationen av offentliga byggnader hotar landets stabilitet.

Utrikesministeriet varnar fortfarande finländare för läget i landet och uppmanar finländare att var försiktiga om de rör sig i närheten av demonstrationerna.