Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlusconis öde avgörs i kväll

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 10:43.
Bildtext Berlusconi höll i måndags ett tal för att övertyga senaten att inte rösta ut honom.
Bild: EPA/LUIGI MISTRULLI

Den italienska senaten röstar i kväll om Silvio Berlusconi ska avsättas.

Den tidigare premiärministern Berlusconi dömdes i augusti till fängelse för skattefusk. Hans framtid i den italienska senaten måste ändå avgöras av parlamentet.

Berlusconi har bett sina kolleger i senaten att fördröja omröstningen. Han hänvisar till nya bevis som han säger sig ha som skulle berättiga en ny rättsbehandling av de ekonomiska brott han har dömts för.

En stor stöddemonstration för Berlusconi planeras senare i dag utanför hans residens i Rom. Också en mindre motdemonstration planeras utanför senaten.

Kan förlora senatorskapet

Det är sannolikt att Berlusconi förlorar sin plats i senaten efter att en grupp av hans tidigare skyddslingar i början av november bildade en egen gruppering. Gruppen, som leds av vicepremiärminister Angelino Alfano, har sagt att den röstar för att Berlusconi utesluts från senaten.

Däremot finns det ingen risk för att regeringen skulle falla eftersom gruppen har lovat stöda den. Också efter att Berlusconis parti Forza Italia i tisdags meddelade att den lämnar regeringen har regeringen en majoritet på omkring 10 mandat i senaten.

Berlusconi förblir stark

Om den 77-årige högerledaren tvingas lämna sin plats i parlamentets övre kammare betyder det med stor sannolikhet slutet på hans politiska karriär.

Däremot förblir han en maktfaktor i Italien. Berlusconi är alltjämt väldigt mäktig, trots att hans makt minskar, vidhåller professor James Walston vid det amerikanska universitetet i Rom.

- Han har fortfarande stora resurser. Han har sina medier, och han har många trogna anhängare i och utanför parlamentet, säger Walston.

Däremot anser Berlusconi själv att det är en "outplånlig fläck" i Italiens demokrati ifall han utesluts.

- Ni skulle utesluta från parlamentet en politisk ledare som flera gånger har varit premiärminister och har representerat Italien internationellt, har Berlusconi skrivit i ett öppet brev till senaten.

Om Berlusconi förlorar sitt senatorskap, mister han också sin parlamentariska immunitet. Det betyder att han kan fängslas för de brott han döms för.