Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Nobels fredspris och EU

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2015 21:54.
Martti Ahtisaari
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Martti Ahtisaari var vår tionde president. Ahtisaari stödde ett finländskt EU-medlemskap och under hans tid som president (1994-2000) trädde Finland in i EU efter en folkomröstning. Han blev också den första finländaren som tilldelats Nobels fredspris.

Ahtisaari efterträdde Koivisto och satt alltså på presidentposten i sex år. Hans motkandidat i den andra omgången i presidentvalet var SFP:s Elisabeth Rehn. Ahtisaari efterträddes i sin tur av Tarja Halonen.

Ahtisaari stödde ett EU-medlemskap och 1995 trädde Finland in i EU. Ahtisaari deltog aktivt i EU-toppmöten, besökte flitigt lanskapen i Finland och han blev också känd för sina utlandsresor. Ahtisaaris aktiva utrikespolitiska linje ledde bland annat till att Helsingfors stod värd för mötet mellan USA:s president Bill Clinton och Rysslands president Boris Jeltsin 1997.

Martti och Eeva Ahtisaari
Bildtext Martti och Eeva Ahtisaari.
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Samma år som han lämnade presidentposten grundade han Crisis Management Initiative (CMI), en oberoende förening om arbetar för en hållbar säkerhet i världen.

Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal, och utsågs därefter till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

År 2008 tilldelades Ahtisaari Nobels fredspris. Den norska Nobelkommittén motiverade beslutet med att Ahtisaari förtjänar priset för sitt över tre decennier långa arbete för fred och försoning i världen. Ahtisaari har verkat för fred i bland annat Namibia, Östtimor och Kosovo.

Ahtisaari föddes i Viborg 1937 men växte upp i Kuopio där hans pappa Oiva jobbade som underofficer. I början av 1950-talet flyttade familjen till Uleåborg där Ahtisaari skrev studentexamen 1956 och studerade till lärare.

År 1965 började han jobba på Utrikesministeriet och 1973 utnämndes han till Finlands ambassadör för Tanzania, Zambia, Somalia och Moçambique. Några år senare började han jobba för FN och 1982 blev han undergeneralsekreterare och specialsändebud i Namibia, dit han återvände fem år senare när han ledde förhandlingarna som ledde till Namibias självständighet 1990.

#Slottsbalen

Använd hashtaggen #Slottsbalen när du postar om självständighetsdagen på Twitter, Facebook och Instagram.

Källor: Yle, Wikipedia

Läs också: