Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

STX i Åbo missar storbeställning - tusen jobb i fara

Från 2013
Uppdaterad 27.11.2013 17:01.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Förhandlingarna mellan STX varv i Åbo och rederiet Scandlines om nya fartygsbeställningar har avslutats utan resultat. Det meddelar STX Finland.

STX slöt ett intentionsavtal om två nya fartygsbeställningar med Scandlines i juli. I dag meddelade varvskoncernen att man inte nått en överenskommelse inom den utsatta tiden.

Orsaken är oklarheter med beställningarnas finansiering. Ordern skulle ha haft en sysselsättande effekt på cirka 1 000 årsverken.

STX Finlands vice-vd Jari Anttila säger att man nog försöker fortsätta förhandlingarna med både Scandlines och finansiärerna.

Minister Vapaavuori beklagar

Näringsminister Jan Vapaavuori beklagar att det danska rederiet Scandlines fartygsbeställningar från STX gick i stöpet.
- Men det är varvet, inte staten som ska göra något, säger Vapaagvuori.

- Det är alltid sorgligt om man missar en beställning som man tror att man redan fått. Men det finns ingen orsak att dramatisera situationen. Först och främst måste STX-varvet i Åbo förbättra sin konkurrenskraft och på lång sikt få nya beställningar, anser minister Vapaavuori.

Ministern utlovar ingenting från statligt håll. Staten deltar som förr i finansieringen via Finnvera.

Dramatisk höst för Raumovarvet

I juli, då STX fick offerten, sade den dåvarande vice-vd:n Timo Suistio att ordern skulle leda till full sysselsättning på varvet i Raumo.

Efter att Suistio senare lämnade bolaget och Anttila tog vid, beslöt STX att fartygen skulle byggas på varvet i Åbo helt och hållet, och besked kom att Raumovarvet stängs.

I dag gick Åbovarvet också miste om Trafikverkets nya isbrytarbeställning på grund av finansieringsproblem.

STX Finlands vice vd Jari Anttila säger att varvskoncernen jobbar för att förhandlingarna med beställaren och finansiärerna ska fortsätta.

Det koreanska moderbolaget STX har länge haft ekonomiska problem som försvårar arbetet på de finska varven.