Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Jörgen Palmgren på fågelbrädet

Från 2013
Jörgen Palmgren
Bild: Tobias Sjöman

Totalt 198 fågelarter är globalt utrotningshotade och chansen att de dör ut är stor, meddelar Birdlife International. Antalet är större än tidigare.
I Finland löper gyllensparven, större skrikörn, fjällgås, svärta, alfågel och alförrädare största risken att dö ut.
Jörgen Palmgren, som är känd från Naturväktarna, besökte Nyländsk förmiddag och tipsade om hur man kan hjälpa de små liven med utfodring på vintern.

Utfodringen borde inledas då den första kylan anländer. Börjar man tidigare skall man ändå inte bli orolig över att flyttfåglarna kanske stannar kvar över vintern, trots att de borde flytta söderut.
Då man har påbörjat utfodringen får man inte avsluta den förrän vintern är slut. I stadsmiljö kan man sluta lite tidigare, eftersom chansen att hitta andra utfodringsställen där är större.

Placera gärna fågelmaten i närheten av ett buskage eller nära träd så att småfåglarna känner sig trygga och har nära till gömställen. Om maten är för synlig riskerar man att många småfåglar undviker att komma på besök.
Det finns många lämpliga födoämnen för småfåglarna. Matvaror som finns hemma såsom havregryn, kakor och hackad ost är stora favoriter. Också den traditionella fågelmaten såsom solrosfrön, talgbollar, nötter, äpplen och julkärvar uppskattas utav fåglarna.

För att förhindra större fåglar och ekorrar att äta av fågelmaten kan man lämpligen placera hönsnät runt matautomaterna. Eller placera ut föda skillt för de större fåglarna lite längre bort.
Man bör också hålla i minnet att fågelmat på marken lätt blir föda också för gnagare och möss.

Också andra djur såsom rådjur, vitsvanshjort och harar kan matas under vintern. Rådjur och vitsvanshjortar gillar hö och äpplen, medan harar gärna kalasar på en fälld asp..

Tobias Sjöman
praktikant vid Prakticum

alförrädare
Bildtext Alförrädare
Bild: Wikipedia
Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan