Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

En resa in i vårt själlandskap

Från 2013
Uppdaterad 05.12.2013 11:57.
Vesa-Matti Loiri
Bild: Yle/Mika Kanerva

Självständighetsdagens konsert i Tammerforshuset är en resa in i det finländska själslandskapet på musikens och litteraturens vingar, uppger presidentens kansli. Solister är Soile Isokoski, Vesa-Matti Loiri, Waltteri Torikka och Maria Ylipää.

Dessutom uppträder en grupp med skådespelare som tolkar texter av finländska författare. Det handlar om både poesi och prosa och texterna har valts ut tillsammans med Finska Litteratursällskapet. Med finns texter både av nutida och redan bortgångna författare.

#Slottsbalen

Använd hashtaggen #Slottsbalen när du postar om självständighetsdagen på Twitter, Facebook och Instagram.

Enligt presidentens kansli bildar konsertens musikstycken och det litterära innehållet tillsammans en berättelse som utgör ett perspektiv på det finländska – på vilka finländarna är och på hur vår identitet som nation har byggts upp.

För musiken står Tammerfors filharmoniska orkester med Santtu-Matias Rouvali som kapellmästare. Vid konserten uppträder även ungdomskören Sympaatti och gosskören Pirkanpojat.
Konserten börjar i Tammerforshusets stora sal cirka kl. 19.30, efter att president Sauli Niinistö och hans hustru Jenni Haukio har tagit emot alla inbjudna gäster.

Välkomstceremonin inleds kl. 17.30 med de nästan 100 krigsveteraner som inbjudits till självständighetsdagens mottagning i spetsen. Totalt har cirka 1 700 gäster från samhällets olika områden och från samtliga Finlands landskap inbjudits.

Med valet av de inbjudna gästerna vill presidentparet framhäva betydelsen av det arbete som utförs på olika håll i landet för det självständiga Finlands framgång.

Efter konserten cirka kl. 20.30 är presidentparet värd för en kaffebjudning för krigsveteranerna. De övriga gästerna förflyttar sig till mottagningen i Sorsapuistosali, där man dukar upp en buffé med lokala produkter.

För bakgrundsmusiken när gästerna tas emot och för musiken under kaffeserveringen i Tammerforshuset svarar Gardets musikkår under ledning av försvarsmaktens överkapellmästare, musiköverstelöjtnant Elias Seppälä och chefen för Gardets musikkår, musikmajor Jyrki Koskinen. Under mottagningen i Sorsapuistosali spelar Tammerfors filharmonikers salongsorkester bakgrundsmusik.

Mottagningen i Tammerforshuset väntas sluta cirka kl. 22.30.

Läs också: