Julens ceviche
Bild: YLE/Strömsö
En fräsch variant på gravad lax: en syrlig ceviche som ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt, i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.
Julens ceviche
Mängd: 8 personer
Tillagningstid: 55 min, varav förberedelser 45 min
Ingredienser
- 200 gram (g) gravad lax - hel bit
- 1 st fänkål - tärnad
- 0.5 st gurka - urkärnad, skalad och tärnad
- 1 st äpple - grönt
- 1 st grön chili
- 4 st limefrukt - saften, skal av 2
- 2 matsked (msk) senapsfrön - rostade
- 1 skvätt olivolja
- 1 nypa salt
- 1 nypa svartpeppar
Instruktioner
Skiva laxen på längden.
Koka fänkål hastigt i lättsaltat vatten.
Blanda med tärnad gurka och tärnat äpple.
Blanda sedan i limesaft, limeskal, chili.
Smaka av med senapsfrön, olivolja, salt, svartpeppar.
Lägg ovanpå laxskivorna.