Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grundutbildningen i Korsholm måste spara

Från 2013
En flicka sitter i en skolbänk och skriver på sin lärplatta.
Bildtext Arkivbild

Grundutbildningen i Korsholm ses över. Bildningsnämnden måste spara 400 000 euro mer än beräknat. Bildningsnämndens direktör Maj-Len Swanljung ska utse en arbetsgrupp som ser över strukturerna.

- När det blir sämre tider inom kommunen måste man se vad man har råd med att ha kvar. Men jag har svårt att tänka mig att man kommer fram till något revolutionerande, säger Maj-Len Swanljung.

Swanljung betonar att man inte bara beaktar ekonomin i utredningen. Arbetsgruppen ska också se på grundskolans strukturer ur en geografisk och pedagogisk synvinkel.

Måste spara mer än beräknat

Bildningsnämnden måste spara drygt 400 000 euro mer än vad man ursprungligen räknat med. Det beror på att budgethöjningen för 2014 är endast 0,18 procent.

- Ska vi spara så mycket räcker det inte med att man minskar materialet. Vi måste ändra något mer radikalt, säger ekonomiplanerare Annikki Ujanen.

Enligt Ujanen har bildningsnämnden haft en höjning på tre till fyra procent varje år. Anledningen till att budgeten för bildningsnämnden höjts varje år är bland annat att lärarnas löner stiger med mera erfarenhet.

- Det går inte att ändra på eftersom lönerna är bundna till löneavtal, säger Annikki Ujanen.

Bildningsnämnden föreslog ursprungligen en höjning på 1,35 procent. Förslaget innehöll redan minskningar på köp av tjänster, material och understöd.

Den nionde december fattar fullmäktige beslut om bildningsnämndens budget. Innan dess kan inte arbetsgruppen börja arbeta enligt Ujanen.

Bildningsnämnden har ändå fattat beslutet att utse en arbetsgrupp nu eftersom det blir bråttom att komma igång med arbetet efter fullmäktiges beslut.

Redaktör: Sarah Groop