Hoppa till huvudinnehåll

Fixa högskolan

9 000 euro mindre för ÅA-ekonom

Från 2013
Uppdaterad 16.12.2013 16:25.
Rasmus Savander
Bild: Jenny Jungell, Yle

De nyutexaminerade ekonomerna från ÅA är sämst betalda i Finland och jämfört med Aalto-universitetet är gapet stort. Enligt Rasmus Savander, vice ordförande för ekonomförbundet Sefe, finns det skillnader mellan ekonomutbildningarna.

Fixa högskolan

  • Den här artikeln är en del av Svenska Yles första öppna granskning Fixa högskolan

  • Vi synar de svensk- och tvåspråkiga yrkeshögskolorna och universiteten i Finland under två veckors tid (25.11-5.12)

  • En öppen granskning innebär att du kan delta genom att dela, diskutera och tipsa

  • Vi jobbar utgående från publikens tips med öppna arbetsmetoder. Vad i din högskola tycker du att vi borde titta närmare på?

  • Läs mer om granskningen och tipsa oss på svenska.yle.fi/fixahogskolan

  • Följ med hur vi arbetar på facebook och twitter @fixahogskolan #fixahögskolan

  • Med hjälp av Studieräknaren kan du jämföra bland annat lön, arbetslöshet och studietakt vid din utbildning.

- Universiteten som ger ekonomutbildning i Finland har olika utgångslägen och utbildningen är också av varierande kvalitet. Jag vill ändå poängtera att utbildningen över lag är mycket god, säger han.

En ekonomie magister som utexaminerades 2006-2009 från Åbo Akademi hade till exempel år 2010 en årslön på 37 251 euro, enligt Statistikcentralen. Motsvarande medianlön på Aalto var 46 200 euro och 39 585 euro på Hanken.

Enligt Savander kan skillnaderna också förklaras med var de utexaminerade placerar sig. Löneskillnaderna kan vara stora beroende på vilket ekonomiskt område man riktar in sig på och om man är anställd privat eller inom tredje sektorn. En annan förklarande orsak är regionala löneskillnader. Savander vill ändå rikta uppmärksamheten annanstans.

- Ett betydligt större problem är att löneskillnaderna är så pass stora och oförklarliga mellan män och kvinnor, säger han.

Ekonomerna efterlyser förhandlingskunskap

En annan viktig fråga för Sefe här hur bra ekonomutbildningen motsvarar behoven på arbetsmarknaden och där har organisationen också gjort egna enkäter. På det stora hela är läget bra, men vissa saker kommer tydligt fram.

Aalto-universitetets handelshögskola
Bildtext Aalto-ekonomerna i en egen klass
Bild: Tomisti/CC-by-sa-3.0

- Förhandlingskunskap, presentationskunskap och ledarskap är sådant som de gärna hade lärt sig mera av under studietiden. Här skulle jag också vilja lyfta fram den välutvecklade förenings- och studentkårsverksamhet. Min egen erfarenhet är att det som man kanske inte lärt sig vid högskolan kan man mer än väl kompensera med att vara aktiv inom studentföreningar eller kårer, säger Savander.

Ekonomlönerna per universitet

I tabellen finns medianlönen för ekonomiutbildningarna vid de olika universiteten. Löneuppgifterna är från 2010 och för personer som utexaminerats 2006-2009 med en högre högskoleexamen. Källa: Statistikcentralen.

UniversitetMedianlön
Aalto-universitetet46 200 euro
Tammerfors universitet42 272 euro
Villmanstrands tekniska universitet41 254 euro
Åbo universitet40 895 euro
Jyväskylä universitet40 400 euro
Vasa universitet39 951 euro
Svenska handelshögskolan39 585 euro
Uleåborgs universitet37 425 euro
Åbo Akademi37 251 euro

Med Fixa högskolans räknare kan du själv kolla och jämföra hur ditt utbildningsområde klarar sig.

Läs också:

Rasmus Savander skriver i den här bloggen om fler tankar kring orsakerna bakom de stora löneskillnaderna som statistiken visar på.