Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk boksuccé blir film med svenska stjärnor

Från 2013
Uppdaterad 20.08.2014 18:01.
Bild: Yle

Jonas Karlsson och Josephine Bornebusch spelar den manliga respektive kvinnliga huvudrollen i filmen Hallonbåtsflyktingen som är baserad på Miika Nousiainens succéroman.

Karlsson har gestaltat svenska stormän som Gustav III och August Strindberg, medan Bornebusch torde vara mest känd som superpopulära "Mickan" i teveserien Solsidan. Nu blir Karlsson den förvirrade finske mannen Mikko som tror att hans liv ska bli perfekt bara han förvandlas till svensk.

-Även om jag självklart inte är någon Mikko kan jag ändå känna igen mig i hans tankegångar. Alla har vi väl någon gång tänkt "OM jag bara får det här eller det där så blir allting bra", säger Jonas Karlsson.

Han har tagit sig an rollen med stora ambitioner och till och med gått på kurs i finska.

-Det är svårt, för jag har inte kunnat ett ord finska från förut. Men nu börjar jag förstå vad som talas omkring mig, jag kan läsa skyltar, det är kul, säger Karlsson.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Finsk boksuccé blir film med svenska stjärnor - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jonas svåger Daniel Karlsson är en av manusförfattarna. Han konstaterar att man får lov att gallra bort en hel del då bok blir film.

-Men den bubbla där Mikko befinner sig, vanföreställningen om Sverige som paradiset, den är naturligtvis kvar, säger Daniel.

Filmen regisseras av Leif Lindblom som namnet till trots har finska föräldrar. Han växte upp i Sverige, omgiven av sverigefinska släktingar och vänner.

-I våra kretsar hörde det till att jubla om Sverige förlorade i någon ishockeymatch. Själv protesterade jag mot den inställningen genom att försöka bli svenskare än svenskarna själva.

Enligt Lindblom är svenskarnas inställning till Finland välvillig men ointresserad. Jonas Karlsson för sin del tycker inte skillnaden mellan Sverige och Finland är särkilt märkbar - förutom på en punkt.

-Jag satt och såg på fotboll på finsk teve igår, berättar Karlsson.

-Där visades det ena finska baklängesmålet efter det andra, så gör vi inte i Sverige. Även om Sverige förlorar en match med 4-0 så betonar vi de små chanser som Sverige ändå hade i den matchen.

Filmen Hallonbåtsflyktingen har spelats in i både Sverige och Finland. Inspelningarna avslutades idag på Senatstorget i Helsingfors. Premiär blir det i januari 2015.

Diskussion om artikeln